Svet
22 ogledov

"Iztrebki skoraj v vsakem grmičku"

Preikestolen Profimedias
Ob naravnih znamenitostih se zaradi povečanega števila turistov soočajo s smradom zaradi človeških iztrebkov.

Oblasti bodo prisiljene postaviti stranišča na eni od najbolj znanih norveških turističnih atrakcij, da bi preprečile množično uriniranje in opravljanje velike potrebe v grmičkih na šest in pol kilometrov dolgi poti, ki vodi do razgledne točke na klifu.

Preikestolen ali po angleško Pulpit rock je okoli 25 kvadratnih metrov velik in skoraj popolnoma raven kamniti masiv, ki se dviga 604 metrov visoko nad fjordom Lysefjord.

Audun Rake, tiskovni predstavnik Pulpit Rock Foundation, je za norveške medije povedal, da za prihodnje leto načrtujejo postavitev sanitarij.

"Iztrebki so skoraj v vsakem grmu. Ob sončnih dneh smrdi," je dejal za Norveški časnik Stavanger Aftenblad.

Slapovi Gullfoss | Avtor: Profimedias Profimedias

Preikestolen doživlja v zadnjih letih turistični boom, opravljanje potrebe na prostem pa je postal eden glavnih problemov ob obleganih naravnih znamenitostih.

Obiskovalci poročajo o neznosnem smradu v vročih poletnih dneh.

Na dve urni turi do platoja s spektakularnim pogledom ni nobenega stranišča, zato obiskovalci urinirajo in opravljajo veliko potrebo na prostem.

No human waste | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Z enakim problemom se soočajo tudi drugje. Na Islandiji so ob slapovih Gullfoss zaradi neolikanih turistov postavili grafična opozorila, ki prepovedujejo opravljanje velike potrebe na prostem.

Na znaku je človeška figura v sedečem položaju, postavljena v rdeč krog in prečrtana z diagonalno črto.

O podobnih težavah poročajo tudi z romarske poti v sveto mesto Santiago de Compostela, kjer so prav tako postavili opozorila.

Komentarjev 7
  • maltukajmaltam 10:18 05.avgust 2015.

    točn tko :) ... čista mačka bo vedno to naredila ;)

  • zdrej 09:56 05.avgust 2015.

    Ko mačka :-)

  • maltukajmaltam 09:07 05.avgust 2015.

    ravno taki se bodo najbolj usajal, da je treba iztrebek za psom pobrat. Kaj pa mislite, da je v naših gmajnah? Ista zadeva. Če že ne moreš zdržat, vsaj izkoplji luknjo in zagrebi za seboj.