Svet
2 ogledov

Izziv za ves planet

Ena od glavnih prednostnih nalog mora ostati ozaveščanje javnosti o vplivu člove Žurnal24 main
Evropski poslanci se strinjajo, da mora EU ohraniti vodilno vlogo pri uspešnem boju proti podnebnim spremembam, saj lahko pri tem opozarja in potiska naprej tudi druge države po svetu.
 

Kritika poročila

Rebecca Harms (Zeleni) je evropskim poslancem očitala, da v boju proti podnebnim spremembam preveč popuščajo avtomobilski industriji. Cristina Gutierrez-Cortines (EPP-ED) je menila, da bi morala EU sedanji pristop "od zgoraj navzdol" zamenjati s pristopom "od spodaj navzgor," pri čemer bi morali začeti pri gospodarskih panogah. Samostojni poslanec Roger Helmer pa se ni strinjal z znanstvenimi ugotovitvami poročila. "Podnebna histerija je daleč od realnosti," je zatrdil.

Evropski parlament je potrdil poročilo o podnebnih spremembah, v katerem med drugim piše, da morajo te postati najpomembnejša naloga mednarodnega sodelovanja, saj lahko onemogočijo doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Poročilo poudarja tudi potrebo po zadostnem znanju za omilitev podnebnih sprememb, kar je bistvenega pomena za ohranitev globalne biotske raznolikosti in vzdrževanje delovanja ekosistemov.

Ključna vloga EU
Slovenski minister za okolje in prostor Janez Podobnik je v imenu slovenskega predsedstva poudaril, da je EU odločena ohranjati svojo vodilno mednarodno vlogo v okviru Združenih narodov in zagotoviti, da bo leta 2009 v Köbenhavnu dosežen sporazum o podnebnih spremembah za obdobje po letu 2012. Za ohranitev vodilne vloge EU se je v imenu Evropske ljudske stranke (EPP-ED) zavzel tudi poslanec Joseph Daul, ki je podnebne spremembe označil kot izziv za ves planet.

Slovenska poslanka Romana Jordan Cizelj (EPP-ED) pa je poudarila, da je še možno ukrepati, vendar pa je to treba storiti hitro in globalno. "Celovit pristop terja spremembe tudi v naših evropskih glavah," je dejala in dodala, da bomo uspešni le, če bomo združili prilagajanje podnebnim spremembam z znižanjem škodljivih izpustov.

Izkoristimo sončno energijo
Poslanec Graham Watson (ALDE) je kot eno od sredstev boja proti podnebnim spremembam izpostavil okrepitev prizadevanj za pridobivanje čiste energije, na primer s pomočjo sončnih elektrarn v puščavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.