Svet
6 ogledov

Izzivi pred bodočimi evroposlanci

Za sedem mest se poteguje 81 kandidatov. Žurnal24 main
Prihajajoče petletno obdobje pred bodoče evroposlance prinaša kar nekaj izzivov, s katerimi se bodo morali spopasti.

Med najbolj perečimi vprašanji, ki se jih bodo morali lotiti, je seveda finančna kriza, izogniti pa se ne bodo mogli niti podnebnim spremembam.

1. Ekonomske in monetarne zadeve
Prihodnja sestava evropskega parlamenta se bo v luči krize na finančnem tgu morala spopasti z izboljšavami evropskega okvira finančne ureditve.

2. Zaposlovanje in socialno varstvo
Evroposlanci se bodo morali spopasti z vprašanji posledic gospodarske krize, vpliva demografskih sprememb in iskanjem najboljšega načina za varovanje evropskega socialnega modela.

3. Podnebne spremembe in energija
Z vprašanjem podnebnih sprememb se sooča cel svet. EU bo morala hkrati z izvajanjem zakonodaje za preprečevanje podnebnih sprememb nadaljevati pogajanja o svetovnem podnebnem režimu po Kjotu. Prvi pogovori bodo stekli že do konca tega leta v Köbenhavnu.

4. Zunanje zadeve
Med izzivi na področju zunanjih zadev so nadomestitev sporazuma o partnerstvu in sodelovanju z Rusijo, ki je potekel, preprečevanje prekinitev dobave plina iz Rusije prek Ukrajine, odpravljanje netarifnih ovir za trgovino s Kitajsko, iskanje rešitev izraelsko-palestinskega spora ter spremljanje napredka pri doseganju pridružitvenih sporazumov z latinskoameriškimi državami.

5. Širitev
Med uradnimi kandidatkami za vstop v EU so Hrvaška, Turčija in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija. Možnost pridružitve imajo med drugim tudi Srbija, Črna Gora in Kosovo. V prihodnjem obdobju bo moral parlament razpravljati o pripravljenosti omenjenih držav na pridružitev in o časovnem okviru, v katerem naj bi do tega prišlo.

6. Priseljevanje
Evropska unija mora oblikovati enotno, uravnoteženo politiko priseljevanja, članice pa morajo sodelovati pri upravljanju migracijskih gibanj.

7. Terorizem in varnost
Poslanci v novi sestavi parlamenta bodo preučili nove ukrepe za preprečevanje terorističnih dejanj. Ravnotežje med varnostjo in zaščito na eni strani ter zasebnostjo in temeljnimi pravicami na drugi bo prav tako eno od ključnih vprašanj.

8. Kmetijstvo
Na vprašanje reševanja kmetijskih vprašanj bo v veliki meri vplivala razdelitev proračunskih sredstev med državami za obdobje po letu 2013. Prav tako bo treba upoštevati tudi druge dejavnike, med katerimi so tudi podnebne spremembe.

9. Lizbonska pogodba
Če bo državam uspelo ratificirati Lizbonsko pogodbo, bo vzpostavljen pravni okvir in potrebna orodja za soočanje z najbolj perečimi izzivi v Evropi. Evropski parlament bi tako dobil večje pristojnosti pri odločanju na področjih EU, kot so notranje zadeve, kmetijstvo in proračun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.