Svet
780 ogledov

J.K. Rowling razbesnela transspolne aktiviste

J.K. Rowling Profimedia
Njen zapis na Twitterju je postal tarča kritik transspolnih aktivistov in nekaterih drugih uporabnikov socialnega omrežja.

Avtorica knjig o Harryju Potterju J.K. Rowling je zaradi zapisov na Twitterju postala tarča kritik transspolnih aktivistov in drugih uporabnikov družabnih omrežij. V svojem tvitu se je obregnila ob frazo "osebe, ki imajo menstruacijo" in ustvarila tvorjenke, s katerimi je besedo ženske spojila z besedami maternica, mevža in blato.

V soboto je britanska pisateljica komentirala prispevek o bolj enakopravnem svetu po epidemiji covid-19, v katerem so zaradi korektnosti do oseb, ki se ne identificirajo s spolom, ko je bilo govora o ženskah, pisali o "osebah, ki imajo menstruacijo".

"Wumben? Wimpund? Woomud?"

"Osebe, ki imajo menstruacijo. Prepričana sem, da je obstajala beseda za te ljudi. Naj mi nekdo pomaga," je zapisala J.K. Rowling in dodala tri različice angleške besede ženske (women): "Wumben? Wimpund? Woomud?", je zapisala. Omenjene besede so tvorjenke, sestavljene iz besede ženske (women) in maternica (womb), mevža (wimp) ter blato (mud).

Čeprav je bila pisateljica deležna takojšnjih kritik, ni popustila, temveč je v svoj bran zapisala še: "Če spol ni resničen, ne obstaja istospolna privlačnost. Če spol ni resničen, je realnost žensk po svetu izbrisana. Poznam in ima rada transspolne osebe, ampak izbris koncepta spola številnim ljudem onemogoča, da osmislijo svoja življenja. Govoriti odkrito ni sovražno."

Dejala je, da spoštuje pravico vsake transspolne osebe do pristnega življenja in dodala: "Korakala bi z vami, če bi bili zaradi transspolnosti diskriminirani. Hkrati je to, da sem ženska, oblikovalo moje življenje. Verjamem, da ni sovražno to izreči."

LGBTQ: Ni izgovor napada za transspolne osebe

Na njene zapise se je odzvala organizacija za pravice LGBTQ skupnosti GLAAD. Navedli so, da se J.K. Rowling "še naprej postavlja ob bok ideologiji, ki namerno potvarja dejstva o spolni identiteti in transspolnih osebah". "V letu 2020 ni izgovorov, da se napada transspolne osebe," so sporočili iz organizacije.

Spopad na družabnih omrežjih se je zgodil manj kot šest mesecev potem, ko je bila pisateljica ostro kritizirana za izkazovanje podpore raziskovalki Mayi Forstater, odpuščeni zaradi izjave, da ljudje ne morejo spremeniti svojega biološkega spola.

J.K. Rowling | Avtor: Profimedia Profimedia

"J.K. Rowling, čigar knjige so dale otrokom upanje, da lahko skupaj ustvarijo boljši svet, se je postavila ob bok protiznanstveni ideologiji, ki zanika osnovno človeštvo transspolnih oseb," je tedaj dejal Anthony Ramos iz GLAAD.

"Transspolni moški, transspolne ženske in ne-binarne osebe niso grožnja in drugačna namigovanja ogrožajo transspolne osebe. Čas je za zaveznike, ki poznajo in podpirajo transspolne osebe, da glasno podprejo njihovo temeljno pravico, da se jih obravnava enakopravno ter pravično," je sklenil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mirror 08:12 09.junij 2020.

    Če ima oseba lulčka je moški, če ga pa nima je pa ženska. Edino ta dva se lahko razmnožujeta. Vse ostale različice so dnevna muha oseb, ki ne vedo kaj bi s seboj, se ne razmnožujejo in so nepomembni za prihodnost.