Svet
10 ogledov

J. Koreja: našli trupli civilistov

1/20
Žurnal24 main
Na južnokorejskem otoku, ki ga je obstreljevala Severna Koreja, so odkrili še dve trupli. Ameriška letalonosilka že na poti v Seoul.

Severna Koreja je s topniškim napadom na južnokorejski otok pritegnila pozornost vsega sveta. Na majhnem otočku na spornem morskem ozemlju je pristalo več kot 200 severnokorejskih granat, ki so poškodovale več kot 60 hiš. Južna Koreja je na napad severne sosede odgovorila s približno 80 izstrelki, podatkov o morebitni škodi ali žrtvah v Severni Koreji pa ni na voljo. Medsebojno obstreljevanje se je končalo po dobri uri.

Našli še dve trupli
Napad pa je zahteval tudi življenji dveh južnokorejskih marincev, 18 ljudi pa je bilo ranjenih. Danes so južnokorejske oblasti še sporočile, da so na otoku odkrili še dve trupli civilistov, starih okoli 60 let. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je napovedalo, da bo na otok Jeonpjeong namestilo dodatno topništvo.

Južna Koreja izvajala vaje?
Čeprav je Južna Koreja zatrjevala, da je z obstreljevanjem začela Severna Koreja, pa je slednja južno sosedo obtožila, da je streljala prva. "Južnokorejski sovražnik je kljub našim večkratnim opozorilom ob 13. uri izvedel brezobzirno vojaško provokacijo z izstrelitvijo topovskih granat na naš morski teritorij blizu otoka Jeonpjeong," je v sporočilu zapisalo vrhovno poveljstvo severnokorejske vojske. Incident se je menda zgodil, medtem ko je južnokorejska vojska na območju izvajala vojaške vaje.

Američani na pomoč Južni Koreji
Ameriški predsednik Barack Obama in južnokorejski predsednik Li Mjung Bak sta se dan po napadu dogovorila, da bosta državi v prihodnjih dneh izvedli skupne vojaške vaje. Pomorske vaje naj bi se začele v nedeljo, na njih pa bo sodelovala tudi ameriška letalonosilka George Washington.

Obama je Liju zagotovil, da ZDA stojijo "z ramo ob rami" s svojo zaveznico, ameriški predsednik pa je v pogovoru za televizijsko mrežo ABC dejal, da mora mednarodna skupnost spoznati, da Severna Koreja predstavlja "resno in stalno grožnjo, s katero se je treba ukvarjati".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.