Svet
37 ogledov

Jadralka znova na pot okoli sveta

Laura Dekker jadralka jadrnica rekord pot okoli sveta
1/8
Žurnal24 main
Štirinajstletna jadralka Laura Dekker se je znova podala na pot okoli sveta. Da podre obstoječi rekord, ima na voljo več kot dve leti.

Potem ko ji prejšnji poskus, da bi sama z jadrnico obplula svet, ni uspel, se je 14-letna Nizozemka Laura Dekker z osemmetrsko jadrnico Guppy danes znova podala na pot okoli sveta.

Dekkerjeva si še vedno želi postati najmlajša jadralka, ki je sama preplula ves svet. Njen predstavnik Peter Klarenbee je povedal, da je najstnica, ki sicer ni želela komunicirati z mediji, odplula zelo dobre volje.

Ker si ni želela medijske pozornosti, se sprva ni vedelo, odkod je izplula. Prva poročanja so bila, da se je na pot podala s portugalske obale, kasneje pa se je ugotovilo, da je izplula z Gibraltarja.

Najstnica je 4. avgusta s svojim očetom izplula iz nizozemskega pristanišča Den Osse, deset dni kasneje pa prispela na Portugalsko.

Na poti se bo ustavila vsaj dvajsetkrat, da postavi nov rekord, pa ima časa več kot dve leti. Če se bo vrnila septembra 2012, preden bo dopolnila 17 let, bo tako podrla rekord 16-letne Avstralke Jessica Watson.

Lani konec decembra so jadralko, potem ko je želela prepluti svet, pogrešali več dni. Našli so jo na karibskem otoku Sveti Martin. Letos aprila je sodišče razsodilo v njen prid, potem ko so socialne službe skušale dokazati, da je potovanje zanjo nevarno, še posebej za čustven in socialen razvoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.