Svet
84 ogledov

Jadran poln morskih psov

Fotografijo tega morskega psa nam je z otoka Krk poslal naš bralec. (Foto: brale Žurnal24 main
Italijansko-hrvaška skupina morskih raziskovalcev je v 18 dneh prepotovala 20 tisoč kilometrov in pri tem dognala, da je v Jadranskem morju veliko več morskih bitij, kot so menili doslej.

Na tisoče želv, na stotine delfinov, morskih psov, raž in celo pet primerov neulovljivih vrst kitov so navdušili znanstvenike na njihovi raziskovalni poti. Ta je dokazala, da je Jadransko morje precej bogatejše z morskimi sesalci, kot so bili prepričani. Draško Holcer, hrvaški predstavnik raziskovalne skupine, je za Dnevnik.hr povedal, da je Jadransko morje polnejše od splošnega prepričanja: "Presenetil nas je številčen pojav nekaterih vrst, za katere smo menili, da so samo redki gostje v Jadranskem morju.

Znanstvenike na valovih Jadranskega morja so pozdravljali tudi številni delfini; v 18 dneh so jih opazili okrog sto. Jadransko morje je očitno tudi priljubljeno mesto morskih želv, ki so jih v severnem delu v omenjenem času opazili okrog tisoč.

Znanstveniki so opazili tudi večje število morskih psov in morskih bičev oziroma raž. "Morski biči so ogrožena vrsta, morda celo endemska. Govorimo o fascinantni živali, katere razpon plavuti doseže celo do pet metrov. Doslej so ljudje trdili, da so ga opažali v južnem Jadranskem morju. Mi smo jih videli okrog 50,“ je povedal Holcer.

Največje presenečenje znanstveni ekipi pa je gotovo pripravil odrasel veliki kit (Balaenoptera physalus), dolg okrog 18 metrov. Cuvierovega kljunastega kita so posneli v albanskem delu Jadranskega morja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.