Svet
42569 ogledov

Jadran v rdečem: Pristojni opozarjajo domačine in turiste

vremenska napoved Meteoalarm.eu
Vremenske postaje napovedujejo ekstremne temperature v Evropi in Sredozemlju. Upoštevajte uradna opozorila o vročini in ostanite varni.

Po napovedih DHMZ bo sončno in vroče, ponekod zelo vroče tudi v prihodnjih dneh. Veter na kopnem bo povečini šibak, ob obali dopoldne šibka in zmerna burja, popoldne pa jugozahodnik in severozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 32 do 37 stopinj Celzija.

Kot so sporočili, so tudi noči zelo tople. Po podatkih se temperatura v Dubrovniku skoraj vso noč ni spustila pod 30 stopinj Celzija. Od Zadra in proti jugu je bilo le nekaj stopinj manj.

Meteoalarm opozarja

Za ves Jadran je že danes rdeče opozorilo Meteoalarma zaradi vročinskega vala. "Pričakujejo se ekstremno visoke temperature. Zaščitite sebe, otroke in starejše. Upoštevajte nasvete pristojnih organov. Možne so okvare na določenih infrastrukturah," piše v opozorilu.

Za območje Reke in Dubrovnika je od torka do petka napovedana zelo velika nevarnost vročinskih valov, od srede pa za območje Knina in Splita. V četrtek in petek bo povsod velika in zelo velika nevarnost vročinskega vala.

Veliko število intervencij

Zaradi visoke vročine, ki je v zadnjih dneh dosegla tudi 36 stopinj Celzija v senci, je vse več klicev na zavod za urgentno medicino v Splitu, ki beleži veliko število intervencij. Visoke temperature spodbujajo izčrpanost, zjutraj pa so v Zagrebu zabeležili dve osebi, ki sta na delovnem mestu omedleli, poroča medijski portal Index.hr.

"V Splitu imamo veliko število intervencij, s tem pa tudi pacientov, ki sami pridejo na urgenco ali pa jim pomagamo na terenu," pravi dr. Jakov Aranza iz inštituta za javno zdravje v Zagrebu. Najpogostejši bolniki so rizične skupine, in sicer kronični bolniki s srčnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom ali sladkorno boleznijo.

Kratke omedlevice na ulici ali v trgovini

Zelo pogosto pomoč poiščejo ljudje, ki so bili izpostavljeni vročini, tisti, ki niso pili tekočine ali se niso držali osnovnih navodil. To povzroči kratkotrajno omedlevico, ki se zgodi na ulici ali v trgovini.

"Od začetka te hude vročine pogosto prejemamo klice občanov, ki nas kličejo, ker se je človek zgrudil na tla. To osebo je treba odpeljati v senco, ji dati požirek vode, se z njo pogovarjati," pojasnjuje Aranza. 

Upoštevajte zdravstvene nasvete 

"Med delovnim tednom, ko je taka vročina, je več dela, zaradi ljudi v mestnem prometu in na delovnih mestih. Konec tedna ni bilo veliko intervencij, ker gredo ljudje več iz mesta in se po centru in trgovinah gibljejo manj," je povedala vodja izmene Željka Grgić.

Visoke temperature lahko sprožijo izčrpanost in vročinski udar ter lahko poslabšajo obstoječa stanja, kot so bolezni srca in ožilja, dihal, ledvic ali duševne bolezni, rizične skupine pa so, pravi Grgić, starejši meščani, kronični bolniki in majhni otroci.

"V času ekstremne vročine upoštevajte nasvete zdravstvenih ustanov. V kritičnem času med 11. in 17. uro je priporočljivo, da se ne izpostavljate neposredno soncu, ne hodite ven, zadržujte se v zaprtih prostorih in zračite. Če greste ven, se zaščitite s kremo za sončenje, pokrivalom in pijte veliko tekočine," je dejala.

Nasveti

Med drugim je priporočljivo pitje negazirane vode in nizkokaloričnih pijač brez kofeina, alkohola in sladkorja. Prav tako je priporočljivo izključiti čim več električnih naprav v domu, se izogibati težjim fizičnim delom ali pa to opraviti v najhladnejšem času dneva, kar je običajno v zgodnjih jutranjih urah. V parkiranem vozilu ne smete puščati otrok in živali.

Posebno pozornost je treba nameniti novorojenčkom in majhnim otrokom - zanje je treba uporabljati zaščitna sredstva z najvišjim faktorjem in oblečeni v lahka oblačila, ki jih ščitijo tudi pred UV sevanjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 12:46 22.avgust 2023.

    Zadar 2020 avgusta 47 stopinj,so napovedali ohladitve in čez dva dni 42 stopinj,domačini bili veseli jaz pa veselo proti sloveniji in to zdaj sploh ni tako hudo.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:58 22.avgust 2023.

    SDS ovce ne smejo na Jadran je preveč rdeče in na rdečo so oni alergični.😜