Svet
47 ogledov

Jadranko porinili čez prag

Srečanje Pahor-Kosor Reuters
Jadranko Kosor tudi uradno izključili iz stranke HDZ.

Predsedstvo HDZ je na današnji seji iz članstva stranke tudi formalno izločilo nekdanjo hrvaško premierko in predsednico stranke Jadranko Kosor. Zavrnilo je njeno pritožbo na marčevsko odločitev častnega razsodišča HDZ, ki je Kosorjevo soglasno in brezpogojno izključilo iz največje hrvaške opozicijske stranke.

Ke "ne bo tiho"

V HDZ so ocenili, da je Kosorjeva s svojim obnašanjem in nastopi v javnosti v začetku letošnjega leta kršila statut stranke. Kot so dodali, ni sodelovala niti pri delu poslanske skupine niti se ni udeležila sej mestnega odbora stranke.

Kosorjeva je v pogovorih za hrvaške medije kritizirala Karamarkovo vodenje stranke in dejala, da "ne bo tiho", kar naj bi si želel vrh stranke.

Današnja odločitev predsedstva HDZ je bila pričakovana po uspehu stranke na nedeljskih volitvah za Evropski parlament. Vrh stranke ni razpravljal o Kosorjevi na seji 26. marca. Takrat so namreč sklenili, da ne bo smotrno za HDZ, če bodo Kosorjevo izključili le nekaj tednov pred volitvami v Evropski parlament.

Ponosna na arbitražni sporazum

Kosorjeva je vstopila v HDZ sredi 90. let prejšnjega stoletja kot novinarka Hrvaškega radia na povabilo takratnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Bila je poslanka HDZ, ministrica in podpredsednica vlade v času premiera Iva Sanaderja, ki jo je imenoval za svojo naslednico po nepričakovanem odstopu leta 2009.

Nato je Kosorjeva vodila hrvaško vlado do poraza na parlamentarnih volitvah decembra 2011, položaj predsednice HDZ pa je izgubila na strankarskih volitvah maja lani. Kosorjeva rada izpostavlja, da je med svojim premierskim mandatom sklenila hrvaška pogajanja z EU, potem ko sta s takratnim slovenskim kolegom Borutom Pahorjem podpisala arbitražni sporazum o rešitvi spora o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.