Svet
504 ogledov

Jadranska magistrala ena najbolj nevarnih cest v Evropi

Nesreča na Jadranski magistrali 24sata
Jadranska magistrala, po kateri poleti vozijo tudi številni Slovenci, je na testiranju varnosti hrvaške prometne fakultete in tamkajšnjega avto kluba dobila nezavidljivo nizke ocene. Nekateri odseki naj bi po kriterijih EuroRap programa predstavljali dobesedno visoko varnostno tveganje.

Kar dve tretjini Jadranske magistrale je na testiranju varnosti dobilo nizki dve zvezdici glede na program EuroRap, pri katerem ena zvezdica označuje visoko tveganje, pet pa nizko, je bilo po opravljenem testu rečeno v Hrvaškem avtoklubu (HAK), piše Jutarnji list.

Testiranje varnosti so opraviil s pomočjo videoposnetkov vseh 643 kilometrov ceste od meje s Slovenijo do meje s Črno goro. Marko Ševrović s hrvaške prometne fakutete je pri tem povedal, da so rezultati pričakovani, saj so cesto projektirali pred 60-timi leti in da se kot taka ne more soočati z zahtevami sodobnega prometa, zlasti ko je govora o zaščiti vozila v prometu.

Najbolj nevarno okrog Zadra

Ševrović s prometne fakultete je poudaril, da bo analiza dostopna vsem, ki upravljajo z magistralo, da bi jo uporabili kot argument pri pridobivanju denarja, potrebnega za sanacijo nevarne ceste. Poudaril je, da je del magistrale od mesta Novi Vinodolski do Zadra ocenjen celo z eno zvezdico, torej ta odsek predstavlja visoko tveganje potovanja.

Ta del ceste ni obremenjen z gostim prometom, ker ne prihaja do gneč, dovoljuje relativno hitro vožnjo. Po drugi strani pa na tem odseku zaščitni elementi, kot so zaščitne ograje, niso na nivoju, da bi takšno vožnjo dopuščale. Kot zelo rizičen je izpostavljen tudi del ceste od Senja do Stinice, kjer so posamezni deli celo brez zaščitne ograje.

Predlagani ukrepi

Glede na to, da sta dve tretjini ceste označeni z dvema zvezdicama, si HAK in prometna fakulteta prizadevata vplivati na sprejemanje odločitev glede morebitnega investiranja v posodobitev ceste. Izračunali so, da bi sanacija vseh najbolj nevarnih odsekov ceste zahtevalo vsaj 41 milijonov evrov.

Hrvaški prometni strokovnjaki so ob predstavitvi analize predlagali 27 ukrepov za sanacijo vseh nevarnih točk Jadranske magistrale. Na ta način bi najbolj nevarne odseke ceste izboljšali do ravni najmanj treh zvezdic, ki zagotavljajo višjo stopnjo varnosti.

Komentarjev 2
  • zdrej 16:15 27.julij 2015.

    A je to res pravi vzrok, da na pregreto cesto pade dež ali obstajajo recimo delci od gum , olja itd, ki naredijo cesto spolzko?

  • 4krogci 17:19 25.julij 2015.

    in kaj je s to cesto narobe?? Vsako leto gre po njej še pa še avtov še posebej na relaciji rijeka-maslenica pa jo kr večina ljudi zvozi brez problema. Je pa res da je zaradi vročine cesta pregreta in ko ...prikaži več ko na to pade malo dezja je kot da bi vozu po ledu ampak sej taka je tudi pri nas na obali.