Svet
13 ogledov

"Janez Pavel II. je odkril populizem"

V Vatikanu so se smrti papeža spomnili že na začetku tedna, na Poljskem, v njego Žurnal24 main
V času številnih spolnih škandalov, ki pretresajo Cerkev, se verniki spominjajo pete obletnice smrti papeža Janeza Pavla II. Kljub drugačnemu vtisu se ni veliko razlikoval od sedanjega papeža.

Prvi vtis o papežu Janezu Pavlu II. je, da je bil veliko bolj priljubljen kot sedanji papež in veliko bolj odprt. A naš sogovornik doc. dr. Srečo Dragoš, ki se ukvarja z religiologijo, pravi, da to ne drži povsem.

"Med njima ni razlik v doktrinarnih ali drugih pogledih v zvezi s Cerkvijo. Gre za konservativiste, ki obračajo Cerkev v bolj konservativno smer, kot je sklenil drugi vatikanski koncilij," pojasnjuje Dragoš.

Po njegovih besedah je papež Benedikt XVI. le nadaljevanje prejšnjega. "Edina razlika je v tem, da je prejšnji uporabil do zdaj še nikoli videno taktiko nagovarjanja ljudi. Krajše bi temu rekli – odkril je populizem," meni Dragoš. "Podiral je vse rekorde na to temo – od potovanj v tujino in frekvence potovanj do njihovega obsega."

Tudi ravnanje z mediji je bila ena glavnih posebnosti papeža, ki pa kljub temu ni pozabil, da je osebni stik prav tako pomemben.

"Da bi ga imeli ljudje rajši kot sedanjega, je težko reči. V anketah ni opaziti nobenih razlik. Cerkev in papež sta vedno na dnu javnega mnenja, tam nekje pri političnih strankah," pravi Dragoš.

Dejstvo je tudi, da obtožbe o spolnih zlorabah izvirajo ravno iz obdobja, ko je papeževal Janez Pavel II. Na položaju je bil namreč kar dobrih 26 let, od leta 1978 do svoje smrti 2. aprila 2005.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.