Svet
9 ogledov

Janez Pavel za svetnika konec leta

Kri, ki jo je leta 2005 pokojni papež Janez Pavel II. dal za krvne preiskave, bo Žurnal24 main
Konzistorij, na katerem bo določen natančen datum kanonizacije dveh preteklih papežev, Janeza Pavla II. in Janeza XXIII., bo potekal 30. septembra. Za svetnika bi ju lahko razglasili še pred koncem leta, so sporočili iz Vatikana.

Konzistorija konec septembra se bodo udeležili kardinali, ki bodo v tem času v Rimu. V začetku leta je papež Frančišek odobril razglasitev papeža Janeza Pavla II. za svetnika, potem ko se je srečal s kardinalom Angelom Amatom, ki vodi kongregacijo za zadeve svetnikov. Papež je takrat uradno odobril tudi drugi čudež pokojnega papeža Janeza Pavla II., kar je pogoj za svetništvo.

Potrjena dva čudeža

Za razglasitev svetništva sta potrebna dva "potrjena" čudeža, pri čemer je prvi potreben za beatifikacijo. Za blaženega so papeža Janeza Pavla II., ki je bil na čelu Katoliške cerkve med letoma 1978 in 2005, razglasili že maja 2011.

Pri prvem čudežu gre za ozdravitev francoske nune Marie Simon-Pierre, ki je prebolela Parkinsonovo bolezen, ko je molila za pokojnega Janeza Pavla II. Za njeno ozdravitev ni bilo medicinske razlage.

Drugi čudež naj bi se zgodil 1. maja 2011, ko je bil Janez Pavel II. na trgu svetega Petra razglašen za blaženega, pri čemer naj bi ozdravela ženska iz Kostarike. Za potrditev čudeža mora biti ozdravitev takojšnja, trajna in brez znanstvene razlage.

Verniki zahtevali, da ga razlasijo za svetnika

Ko je Janez Pavel II. leta 2005 umrl po 27 letih vodenja Katoliške cerkve, je množica vzklikala, naj ga takoj razglasijo za svetnika. Njegov naslednik Benedikt XVI. je potem res kmalu sprožil postopek za kanonizacijo.

Za svetnika bo razglašen tudi papež Janez XXIII., znan tudi kot "dobri papež", ki je bil na čelu Katoliške cerkve med letoma 1958 in 1963. Čeprav ima priznan le en čudež, je papež Frančišek potrdil njegovo kanonizacijo.

Papež Janez XXIII. je bil znan po svoji prijaznosti in pristnem stiku z množicami. Sklical je tudi drugi vatikanski koncil, ki je korenito spremenil katolištvo in uvedel nov pristop Vatikana k svetu.

Komentarjev 1