Svet
1 ogledov

Janša podpira Pahorja

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Potem ko premier Borut Pahor in Ivo Sanader v pogovoru nista zbližala stališč o odprtih vprašanjih med državama, se je slovenska politika še bolj poenotila.

Tudi sredino srečanje predsednikov vseh parlamentarnih strank slovenske trdnosti v stališču do Hrvaške očitno ne bo omajalo. Podporo politiki Pahorjeve vlade do Hrvaške so predsedniki strank, tudi bivši premier Janez Janša, napovedali že v torek. Sosedje se bodo v petek na pristopni konferenci tako očitno težko izognili blokadi pri odpiranju novih poglavij v pogajanjih za vstop v EU. Razlog za slovensko blokado so sporni zemljevidi, priloženi dokumentom Zagreba Bruslju, ki bi lahko prejudicirali mejo med državama.

 

Sestanek strank

Voditelji strank se bodo v sredo ob 10. uri na sestanku dogovarjali o poenotenju stališč proti Hrvaški.

Diplomacija na delu
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je sicer Sloveniji ponudil zagotovitev jamstev, da hrvaška pogajalska stališča ne prejudicirajo meje. A se zdi, da kompromis, ki bi Hrvaški zagotovil pospešeno nadaljevanje pogajanj za vstop v EU, ni več mogoč.

Potem ko je Hrvaška pred tedni zavrnila prvi kompromisni predlog francoskega predsedstva EU, je včeraj dobila novega, a dokončne odločitve še ni sporočila. Bo pa, tako je slišati, dokončno uradno stališče slovenske politike pred petkom sprejeto prav na današnjem strankarskem vrhu. Če se Slovenija odloči za blokado, bo Hrvaška načrte, da pristopna pogajanja konča do konca prihodnjega leta, le težko uresničila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.