Svet
6499 ogledov

Janša spet v evropskih časopisih: Označili so ga za alpskega Trumpa

Janez Janša Vlada RS
Slovenska radiotelevizija je postala preveč neodvisna za aktualnega slovenskega premierja Janeza Janšo, ki že več kot eno leto ustrahuje njene novinarje na družbenih omrežjih, piše britanski The Economist.

V članku, objavljenem v torek, sicer opozarjajo na trend, ko populisti v Evropi ogrožajo neodvisne javne radiotelevizije.

"Vsaka evropska država, ki se spoštuje, potrebuje javni medij," uvodoma piše The Economist.

Na primeru Slovenije nato opisujejo, kako je ob osamosvojitvi RTV Slovenija dobila nalogo neodvisnega poročanja, a je medtem postala preveč neodvisna za Janšo, čigar vlada si sedaj želi sprejeti nov medijski zakon, ki bi vladi omogočil boljši nadzor nad javnim medijem.

Tednik navaja novinarja RTV Slovenija, ki je opozoril, da si le še malo kolegov upa biti kritičnih in da še te skušajo utišati.

The Economist v članku sicer navaja primere več evropskih držav, kjer si populisti prizadevajo prevzeti nadzor nad javnimi mediji.

Tako na primer za Nizozemsko opozarjajo, da je javna radiotelevizija NOS postala tarča ustrahovanja, saj so med drugim tudi fizično napadli novinarje med protesti proti ukrepom za zajezitev pandemije. "Težave v Sloveniji in na Nizozemskem so v skladu s tistim, s čimer se soočajo javne radiotelevizije po celi Evropi," piše.

"Če v vzhodni Evropi na javne medije pritiskajo vlade, v zahodni Evropi to dela populistična opozicija," dodajajo. Opozarjajo še, da je v času polarizacije in dezinformacij vse težje državljanom nuditi objektivno poročanje. Je pa razmere po njihovi oceni izboljšala pandemija covida-19, saj so številni kredibilne informacije iskali ravno pri javnih medijih.

Pretekli konec tedna je prispevek o Janši objavil tudi nemški tednik Focus. V njem so slovenskega premierja označili za alpskega Trumpa. Med glavnimi vzporednicami med njima so izpostavili ljubezen do tvitanja ter ob tem opozorili na več primerov sporov na Twitterju, v katere se je zapletel Janša. Pisali so še o pritiskih na medije in "orbanizaciji" Slovenije.

Komentarjev 62
  • miškolin 11:06 08.april 2021.

    Zdaj si morajo škodljivci levičarski samo še izmislit in priredit zgodbico kako je JJ kradel denar iz bančnih kartic svojim podpornikov. Verjetno bodo zgodbico najprej objavili v tujem mediju, ker tko bolj zažge in za neumne zgleda bolj verodostojno...

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:29 07.april 2021.

    Janša pa res ni Trump. Trump je znižal davke, kaj pa je dosedaj naredil Janša? Razen policijske ure se ne morem nič drugega spomni... Sicer pa se nam bo po Trumpu še kolcalo.

  • Albatroz 22:14 07.april 2021.

    Res lepo se predstavlja Slovenska politika, skozi zgodovino dosega prave dosežke in vedno boljša je ta stranka SDS z svojimi privrženci.