Svet
1 ogledov

Janša: Srbski status kandidatke bo olajšal spor okoli Makedonije

Evropska unija, Evropa EPA
Voditelji članic Evropske unije (EU) so Srbiji podelili status kandidatke za članstvo v Uniji. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pravi, da se mu to zdi izjemen dosežek, obenem pa upa, da bo to spodbudilo k nadaljnjim prizadevanjem za izpolnitev meril za članstvo in nadaljnji krepitvi regionalnega sodelovanja.

Evropski poslanec Jelko Kacin misli, da je Srbija s tem stopila na pot evropskemu približevanju, zdi pa se mu tudi, da je to dobro sporočilo za Kosovo, prav tako za BiH in Makedonijo.

Srbski predsednik Boris Tadić glede dosežka svoje države meni: "Državljani Srbije so nosili najtežje breme reform, ki jih je morala izvesti naša država, da se je preoblikovala v demokratično družbo, v kateri so spoštovane človekove pravice in pravice manjšin ter evropske vrednote." Zaveda pa se, da bo Srbija imela še veliko dela, preden bo začela pristopna pogajanja z EU.

Koštunica proti statusu kandidatke za članstvo

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica se z njimi ni strinjal. V sporočilu za javnost je napisal: "Kdo danes praznuje podelitev statusa kandidatke? Ali praznuje srbski narod, ki je brez dela, narod, ki je obubožal? Kdo, razen oblasti, lahko praznuje, ko vsi vemo, s kakšno ceno je plačana kandidatura?"

Nasprotno pa v dejstvu, da je Srbija dobila status kandidatke, evropska poslanka Tanja Fajon, vidi pozitivne stvari – v sporočilu za javnost je napisala: "Skrajni čas je, da Srbija pospeši tempo približevanja EU, saj si njeni državljani zaslužijo evropsko prihodnost." Zdi se ji, da je Srbija v zadnjem mesecu naredila velik napredek in s tem dokazala, da je resna partnerica.

Janša: Status bo pospešil reševanje spora glede imena Makedonije

Po mnenju slovenskega predsednika vlade Janeza Janše bo dodelitev statusa kandidatke Srbiji pospešilo reševanje spora med Makedonijo in Grčijo. Ta namreč otežuje začetek pristopnih pogajanj Makedonije z EU. Makedonija na začetek pogajanj sicer čaka že od decembra 2005.

Na koncu se je zapletlo zaradi Romunije, ta je namreč zahtevala, da se v sklepe vključi ureditev statusa vlaške manjšine v Srbiji. To so rešili s sklepom, da bo Evropska komisija pozorno spremljala prizadevanja Srbije glede varstva manjšin. O tem bo nato poročala v poročilu o napredku Srbije na poti v EU.

Komentarjev 1
  • privat 12:15 03.marec 2012.

    lahko bi tukaj defenirali pregovor"drži neprijatelja bližje kakor prijatelja"