Svet
13 ogledov

Janša želi na nemški vlak

Janez Janša Žurnal24 main
Železnice. Janša potrdil obuditev zamisli o logističnem holdingu in povezavah z Deutsche Bahn.

Predsednik vlade Janez Janša je potrdil, da je s predsednikom uprave Deutsche Bahn (DB) Rüdigerjem Grubejem govoril o logističnem holdingu, za katerega so se v okviru projekta Saturn dogovarjali že med njegovim prvim mandatom.

Pojasnil je, da je interes za vzpostavitev povezav še vedno na obeh straneh, a je treba proučiti stanje in ugotoviti, ali so se pogoji spremenili.

V Luki Koper, ki bi se po načrtih iz leta 2007 s Slovenskimi železnicami (SŽ) in Inter-
europo povezala v holding, so bili o obisku predsednika vlade v DB obveščeni, vendar o morebitni obuditvi zamisli glede logističnega holdinga ne vedo nič oziroma so o tem brali le v medijih. Dogovarjanj zato ne komentirajo; podobno obiska ne morejo komentirati v Inter-
europi.

Damjan Rak iz Sindikata železniškega prometa Slovenije pa je povedal, da se je Janša po neuradnih informacijah pogovarjal predvsem o povezovanju SŽ z Luko Koper in DB na področju prevozništva in ne o morebitnih vlaganjih v infrastrukturo, kar bi bilo po njegovem mnenju najpomembnejše. Ocenjuje namreč, da je kakršenokoli dogovor brez vlaganj v infrastrukturo brez prihodnosti.

Merklova podpira

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob robu srečanja z Janšo dejala, da so protikrizni ukrepi, ki se sprejemajo v Sloveniji, "pravi in potrebni". Tudi ona je z njim govorila o poglobitvi sodelovanja med državama na področju železniške infrastrukture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.