Svet
58 ogledov

Janukovič bo moral oditi

ukrajinska vlada
1/22
Reuters
Timošenkova množici obljubila novo, evropsko Ukrajino. Odločitev ukrajinskega parlamenta: predsednik Janukovič mora oditi


Dogajanje na kijevskem Trgu neodvisnosti lahko v živo spremljate na tej povezavi.

"Diktatura se je končala"

Po zadnjih nemirnih dneh v Ukrajini, ki so terjali najmanj 77 smrtnih žrtev, se dogodki na političnem parketu odvijajo z bliskovito hitrostjo. Že včeraj je ukrajinski parlament sprejel zakonodajo, po kateri so se vrnili k ustavi iz leta 2004 in s tem zmanjšali pooblastila predsednika, vlada in parlament pa sta znova pridobila pomembnejšo vlogo.

Poleg tega so sprejeli zakon o amnestiji za protestnike ter dekriminalizirali člen zakonika o zlorabi oblasti, zaradi je bila leta 2010 obsojena nekdanja premierka in vodja opozicije Julija Timošenko.

Timošenkovo so danes popoldan izpustili iz zapora. "Naša domovina bo od danes lahko videla sonce na nebu, saj se je diktatura končala," je dejala novinarjem ob prihodu iz bolnišnice, kjer je pod strogim nadzorom zaporniških paznikov bivala večji del časa od leta 2011. Obžalovala je smrtne žrtve protestov in poudarila, da morajo storiti vse, da "niti ena kaplja krvi ne bi bila prelita zastonj".

Jokala in molila

Timošenkova je takoj po izpustitvi odšla v Kijev. Na kijevskem Trgu neodvisnosti je nagovorila na tisoče protestnikov. "Jokala sem in molila," je med drugim dejala v čustvenem nagovoru. Zavzela se je za novo, evropsko Ukrajino, množici je obljubila, da ne bodo dopustili oblikovanje vlade in parlamenta brez privolitve ljudi. Politiko je označila za gledališče in hkrat ljudem obljubila, da bodo vedno vedeli, kaj se dogaja v zakulisju.

Pozvala je k nadaljevanju protestov: "Želim čutiti vašo moč, vi lahko spremenite Ukrajino". Ljudem je obljubila, da jih nihče ne bo izdal ter da se vrača na delo. Potrdila je že, da bo kandidirala na predčasnih volitvah.

Janukovič bežal k Putinu?

Po današnjih odločitvah parlamenta pa se je razlegel aplavz poslancev, ki so zapeli himno. Odločili so namreč, da mora predsednik države Janukovič zapustiti predsedniško mesto - razglasili so ga za ustavno nesposobnega za opravljanje svojih dolžnosti.

V televizijskem intervjuju, ki ga je Janukovič dal tik pred to odločitvijo parlamenta, je dejal, da ne namerava zapustiti države, da ne bo odstopil in niti ne podpisal nobenega od sprejetih zakonov, ki jih je označil za nelegalne. Dogajanje v Ukrajini je označil za državni udar.

Janukovič je zapustil Kijev (odšel naj bi že včeraj po podpisu sporazuma z opozicijo) in odpotoval v Harkov, ki velja za njegovo politično bazo. Po besedah predstavnika parlamenta je Janukovič nato poskušal zbežati iz države, trenutno naj bi se nahajal v mestu Donetsk. Poskušal naj bi se vkrcati na letalo za Rusijo, vendar so mu mejni organi to preprečili, saj letalo ni imelo potrebnih dovoljenj. 

Zavzeli predsedniško palačo

Vodja protestnikov Andrej Parubij je davi na trgu Majdan sporočili, da imajo protestniki nadzor nad parlamentom, sedežem vlade ter predsedniško palačo. 

Ostap Krivdik, samooklicani protestniški poveljnik, je potrdil, da je nekaj protestnikov vstopilo v predsedniško palačo, vendar je ne uničujejo. "Varovali bomo palačo, dokler en pride novi predsednik. Janukovič se ne bo več vrnil," je dejal.

Novi notranji minister Oleksander Turčinov pa je izjavil, da policija zdaj stoji na isti strani kot protestniki, s katerimi so se še pred dnevom borili tako, da je središče Kijeva spominjalo na vojno prizorišče.

Radikalna ukrajinska opozicijska skupina Desni sektor je v izjavi zapisala, da bo nadaljevala s protesti. "Zdaj ni čas za proslavljanje. Zdaj moramo biti bolj združeni kot kadarkoli," so zapisali.

Ukrajina odeta v črnino

Današnji in jutrišnji dan sta sicer uradna dneva žalovanja za najmanj 77 ubitimi na ulicah Kijeva. Po državi bodo zastave danes spustili na pol droga. Koncerte in športne prireditve so odpovedali, televizije in radii pa bodo programe prilagodili žalovanju.

Protesti od novembra

Državo so od torka pretresali krvavi spopadi med protivladnimi protestniki in policisti. Predstavniki opozicije in Janukovič so v želji po ustavitvi prelivanja krvi ob podpori EU in Rusije v petek podpisali sporazum, ki je med drugim predvidel ustavne spremembe za omejitev predsedniških pooblastil, oblikovanje vlade narodne enotnosti in umik policistov s Trga neodvisnosti.

Protesti proti Janukoviču so se začeli lani novembra, ko je njegova vlada odstopila od sklenitve sporazuma z EU in v zameno sprejela 15 milijard dolarjev pomoči od Rusije. Ukrajina je razdeljena. Vzhodni del države je za Janukoviča in tesnejše vezi z Rusijo, zahodni del države pa si želi bližje k EU.

 
Komentarjev 11
  • maresem 09:51 23.februar 2014.

    Pa kaj bi ti rad... da ti en diktator sleče kožo?

  • Jaka.marinsek 09:06 23.februar 2014.

    "tvoji" pravijo da se niso/nismo uprli Janši ampak vsem skorumpirancem in barabam. Še vedno pa ne vem zakaj je potem odšel samo Janša vsi ostali pa se nam še naprej cinično nasmihajo s TV zaslonov v prime-time oddajah in pridigajo o svoji nekrivdi.

  • Rohoje 23:09 22.februar 2014.

    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story..."Od državnih institucija funkcioniše samo parlament, koji jednoglasno i složno donosi odluke, bez prisustva policije, ali okružen hiljadama demonstranta koji sa bejzbol-palicama iščekuju osluškuju odluke."Bejzbol demokracija, legitimne odločitve parlamenta?