Svet
12 ogledov

"Janukovič je politično truplo"

Ukrajina Reuters
Večina protestnikov želi nove obraze, med katere pa ne spada Julija Timošenko.

Začasna ukrajinska oblast je izdala nalog za aretacijo odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča zaradi množičnega poboja nedolžnih civilistov. "Janukovič je zgodovina, je politično truplo," je za Žurnal24 dejal novinar ukrajinske tiskovne agencije Interfax Euan MacDonald. Po sogovornikovih ocenah je njegova podpora tudi v ruskem delu Ukrajine, kjer ga sicer nekateri vidijo kot žrtev političnih spletk, zelo majhna. Številni vidni člani zapuščajo Janukovičevo Stranko regij. "Zdaj, ko je bil njihov patron izbrisan s političnega zemljevida, želijo rešiti svojo kožo," je povedal MacDonald.

Na kijevskem Trgu neodvisnosti je bilo včeraj tako kot na zahodu Ukrajine mirno. V vzhodnem delu države pa so se vrstili protesti proti začasni vladi, na katerih so protestniki zažigali ukrajinske zastave in vzklikali proruska gesla.

Vse glasnejše govorice o tem, da je Ukrajina na robu državljanske vojne, je MacDonald označil za netehtne in preuranjene. Prav tako meni, da si velika večina državljanov – tudi v ruskem delu – še vedno želi ohraniti enotno Ukrajino.

"V tem trenutku je težko napovedati, kaj se bo dogajalo. Na zahodu in v Kijevu bi lahko bilo do predčasnih volitev 25. maja mirno, če seveda ne bo poskusov destabilizacije s strani vzhodnega dela in Rusije," je ocenil kijevski novinar.

Potrebujejo 20 milijard evrov

Začasni predsednik Oleksandr Turčinov je medtem zatrdil, da se bo država osredotočila na tesnejše združevanje z Evropsko unijo (EU). "Evropska pot je mogoča, a le če bo EU trdno stala za Ukrajino, to pa vključuje zelo veliko finančno pomoč. Govori se o potrebnih 20 milijardah evrov, ki bi lahko prišle od EU in s katerimi bi presegli sprva predvideno rusko pomoč," je pojasnil MacDonald.

Dejal je še, da bo Rusija v vsakem primeru poskušala ohraniti kar največji vpliv v sosednji državi, čeprav ga v zdajšnji začasni vladi nima. "Številni Ukrajinci nasprotujejo vrnitvi starih politikov, kot je Julija Timošenko. Obstaja namreč velika verjetnost, da bi Rusija informacije, ki jih ima o njih, uporabila v njihovo škodo, zaradi česar bi lahko bile žrtve izsiljevanja in vplivanja," meni.

Največ do drugega kroga

Protestniki si želijo novih obrazov z drugačnimi idejami, ki bi se lahko spoprijeli s korupcijo, veliko družbeno neenakostjo, revščino in drugimi problemi, ki so del ukrajinskega vsakdanjika. MacDonald zato meni, da nekdanja premierka Timošenkova, ki jo številni Ukrajinci vidijo kot del stare garniture in posledično del problema, na predčasnih predsedniških volitvah ne more priti dlje kot do drugega kroga.     

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.