Svet
23 ogledov

Janukovič prosil Putina, naj začne z vojaško akcijo

Protesti v Bruslju
1/5
Reuters
Rusija popolnoma vojaško obvladuje Krim, kljub zahodnim zahtevam, naj se s polotoka umakne.

Po zadnjih podatkih so ruske vojaške sile vdrle v mesto Kerč v vzhodnem predelu Krima. Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrsta so se v mesto pripeljali z 12 tovornjaki, polnimi vojakov.  

Medtem je Vitalij Čurkin, ruski veleposlanik pri ZN povedal, da je Viktor Janukovič pisal Vladimirju Putinu in ga prosil, naj začne z vojaško akcijo proti Ukrajini, poroča BBC. 

Obama pa je Rusiji že sporočil, da je na napačni strani zgodovine in da krši mednarodno pravo. State Department je pred tem sporočil, da imajo ZDA skupaj z zavezniki na voljo široko izbiro sankcij proti Rusiji.

Postavili ultimat

Ruska črnomorska flota je ukrajinskim silam na Krimu dala ultimat- do tretje ure ponoči oziroma do četrte ure po srednjeevropskem času se morajo predati, sicer jim grozi vojaški obračun. Ultimat je postavil poveljnik ruske flote Aleksander Vitko. 

Rusi zanikajo 

"To je neumnost," pa je ultimat zanikala ruska stran. "Navajeni smo že vsakodnevnih poročil, ki nas obtožujejo, da se pripravljamo na vojaško akcijo proti našim kolegom Ukrajince," je povedal predstavnik ruske črnomorske flote, ki ga povzema ruska tiskovna agencija Interfax. 

Vojaki zasedajo strateške položaje 

Po poročanju dopisnika BBC je Krim danes dejansko pod nadzorom ruske vojske, čeprav ni bil izstreljen noben strel. Dve veliki ukrajinski vojaški oporišči sta obkoljeni, ključna infrastruktura, kot so letališča, so prav tako zasedli ruski vojaki.

V zadnjih 24 urah je na polotoku pristalo deset ruskih bojnih helikopterjev in osem vojaških tovornih letal, s čimer je Moskva kršila dogovor med državama glede prisotnosti ruskih vojaških sil v Ukrajini, so danes sporočile pristojne ukrajinske oblasti.

Kijev o premikih ruske vojske ni bil obveščen, kljub dogovoru med Rusijo in Ukrajino o namestitvi ruske črnomorske flote v pristaniškem mestu Sevastopol na Krimu iz leta 1997, ki predvideva, da mora Moskva Ukrajino o tovrstnih premikih obvestiti vsaj 72 ur vnaprej

Nove vlade na priznavajo 

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes dejal, da Rusija ne priznava novega ukrajinskega vodstva in da zanjo ostaja legitimni predsednik države odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. "Ukrajina za nas ni skupina ljudi, ki je prelivala kri ter ob kršitvi ustave in drugih zakonov prevzela oblast. Gre za celotno državo. Različne skupine ljudi. Ukrajince, Ruse, Tatare, Jude. Različne skupnosti, ki živijo v harmoniji," je dejal. Na svoji Facebook strani je zapisal, da je Rusija pripravljena z "bratsko Ukrajino razviti večstranske, spoštljive odnose", a ne z oblastmi, ki so nasledile Janukoviča.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob tem pozval zahodne sile, da postavijo ob stran svoje geopolitične interese ter na prvo mesto postavijo prebivalce Ukrajine. Slednji naj bi se na referendumih izrekli glede reform ustave.

Razmere napete

Potem ko je ruski parlament v soboto odobril morebitno posredovanje ruske vojske v Ukrajini, je ukrajinska vojska razglasila stanje popolne pripravljenosti in začela mobilizacijo rezervistov. Rusija obtožbe zavrača in trdi, da je njen namen zgolj zaščititi interese ruskih državljanov in vojake na polotoku Krim. Ukrajinski premier Arsenij Jansenjuk je na drugi strani danes dejal, da se njegova država Krimu ne namerava odpovedati.

Napeto je tudi na vzhodu države, kjer so proruski demonstranti zavzeli prvo nadstropje poslopja regionalne vlade v Donetsku. Kot poroča Reutesov novinar, ki se nahaja v tiskovnem središču v četrtem nadstropju vlde, so protestniki uspeli zavzeti prvo nadstropje, dostop višje pa so jim preprečili.

Pred zgradbo se je pred tem po ocenah AFP zbralo med 3000 in 4000 protestnikov, ki so vihteli ruske zastave in vzklikali "Rusija, Rusija!", nakar je manjša skupina vdrla vanjo, razbijala okna in po nekaterih poročilih zavzela eno nadstropje.

EU Rusiji zagrozila s sankcijami 

Zunanji ministri EU so danes Rusiji zagrozili s sankcijami, če ne bo izjemno hitro in konkretno ukrepala za umiritev razmer v Ukrajini. Morebitne sankcije vključujejo zamrznitev pogovorov o vizumski liberalizaciji in o novem sporazumu med stranema ter usmerjene ukrepe, torej prepoved potovanj v unijo in zamrznitev premoženja.

"EU poziva Rusijo, naj takoj umakne oborožene sile na njihove izhodiščne položaje ... ter brez odlašanja pristane na poziv Ukrajine k posvetovanjem," piše v sklepih, ki so jih danes sprejeli zunanji ministri EU.

"Če Rusija ne bo ukrepala za umiritev razmer, bo EU odločila o posledicah za dvostranske odnose med EU in Rusijo, na primer o zamrznitvi dvostranskih pogovorov o vizumskih vprašanjih in novem sporazumu, ter preučila nadaljnje usmerjene ukrepe," so ministri zapisali v sklepih.

Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je zadovoljen, ker unija ni zaprla vrata političnemu dialogu z Rusijo, pri čemer je izpostavil pomen torkovega srečanja visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Slovenski minister je zadovoljen predvsem zato, ker dogovorjeni ukrepi za zdaj ne bodo imeli posledic za slovensko gospodarstvo, saj je Rusija pomembna gospodarska partnerica Slovenije; prav tako je pomembna za energetsko oskrbo.

V četrtek bo sicer v Bruslju izredni vrh EU o Ukrajini, je potrdil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Komentarjev 25
  • širhakl 00:18 04.marec 2014.

    Politika je največja kurba.Rusom na Krimu in Črmorski floti se ni skrivil las pod Despotom Janukovičem pa tudi pod novo oblastjo se jim ni in se ne bo.Tile na ič so za samo sranje,kjerkoli se pojavijo.Imamo izkušnje,he,he.Ni smešno pa vseeno--he,he.

  • Zek 20:00 03.marec 2014.

    Ja, če ni črno je pa belo. Jaz ne podpiram zahoda, podpiram pa Ukrajince, ki so popolnoma sami, saj jih zahod lahko podpira samo z besedami.Rusi pa, ki so do sedaj imeli moje simpatije, so zame samo še ...prikaži več imperialistične svinje, tako kot Američani. Preveč za tvojo betico?

  • Barbatus 19:36 03.marec 2014.

    GREMO PRAVI SLOVANI - NAPREJ - PRASLOVAN!