Svet
13 ogledov

Janukovič: Streljali so name

Krim letalisce
1/4
Reuters
Kijev razmišlja o razglasitvi izrednih razmer na polotoku Krim. Odstavljeni predsednik Janukovič iz države, ker so nanj streljali. Janukoviču zamrznili bančne račune v tujini.

Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je v Rostovu na Donu stopil pred tam zbrane novinarje. Napovedal je, da se bo še naprej boril za prihodnost Ukrajine proti tistim, ki uporabljajo strah in moč. Dejal je, da je bil prisiljen zapustiti Ukrajino, saj so njemu in njegovim sorodnikom grozili s smrtjo. Ko je bil v avtomobilu, naj bi nanj celos treljali. Nanj naj bi celo streljali, "Ukrajino so prevzel fašisti, ki predstavljajo manjšino Ukrajincev," je dejal.

Potem ko so bile njegove namere, da bi ohranil stabilne varnostne razmere, ogrožene, je odpotoval na Krim, kjer pa so njegove namere ogrozile "nove grožnje". Celo njegov najmlajši vnuk "je bil na seznamu". Janukovič je dejal, da ni mogel tvegati življenja svoje družine. V državo se bo vrnil, ko bo zagotovljena varnost njega in njegove družine.

Ljudi je pozval, naj se izogibajo konfliktom. Vsako vojaško posredovanje na krimskem polotoku je zanj nesprejemljivo. Dejal je, da od Rusije ne bo zahteval vojaškega posredovanja. "Ukrajina mora biti enotna."

Napovedal je, da bi morali do konca leta izvesti spremembe ustave, ki bi stopile v veljavo po decembrskih predsedniških volitvah. "Odložiti je treba orodje, oboroženi moški morajo oditi z ulic, stavbe in trge je treba 'osvoboditi,'" je dejal. Zahod mora odgovarjati za to, kar se je zgodilo v Kijevu, saj je "skoval to zaroto s silami  z Evromajdana". Mirovnemu dogovoru z EU so sledili teror, anarhija, kaos in brezzakonje.

Na Krimu bi razglasili izredne razmere

Ruski vojaki so zasedli letališči v Sevastopolu in Simferopolu na polotoku Krim, je potrdil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov. Ruske sile je obtožil "vojaške invazije in okupacije, ki krši vse mednarodne sporazume in norme". Avakov sicer meni, da je treba situacijo najprej poskusiti rešiti po diplomatski poti. Poleg tega naj bi v ukrajinski zračni prostor priletelo več kot deset helikopterjev.

Tiskovni predstavnik ruske flote ob Črnem morju se je na trditve ukrajinske strani že odzval. Zatrjuje, da njihove enote niso zasedle letališča Sevastopol ali izvajale kakršnekoli akcije v njegovi bližini, prenaša Interfax.

Kot kaže pa uradni Kijev ne verjame zagotovilom ruske flote. Andrij Parubij, visoki uradnik nove ukrajinske vlade, je obtožil Kremelj, da stoji za dogajanjem na krimskem polotoku. "Gre za ločene skupine ... ki jim ukazuje Kremelj," je dejal v televizijskem javljanju. Podobne akcije naj bi preprečili tudi drugje po državi.

Ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov je zaradi dogodkov na Krimu sklical izredni sestanek s predstavniki varnostnih sil. Ruske sile je obtožil vpletenosti v "zaostrovanje" razmer na polotoku. Ukrajina je za pomoč pri nadzorovanju situacije in ukrepanju ob morebitnem nespoštovanju njene neodvisnosti zaprosila tudi Varnostni svet Združenih narodov. Razmišljali naj bi tudi o razglasitvi izrednih razmer na območju polotoka Krim.

Odstranjujejo ovire za hitrejšo priključitev

Ruski poslanci naj bi v parlament vložili zakon, ki bo omogočil lažje priključevanje novih ozemelj k ruski federaciji. Po besedah Mihaila Jemeljanova je razlog za to "nepredvidljiva situacija" v Ukrajini. Po novem zakonu bi se novo območje lahko priključilo Rusiji na podlagi referenduma ali odločitve njihovega parlamenta. Spomnimo: na Krimu bodo 25. maja izpeljali referendum o večji avtonomiji.

Janukovič v Rusiji

Janukovič si je zatočišče poiskal v Rusiji, natančneje v Rostovu na Donu. "Letalo z odstavljenim predsednikom so spremljali vojaški lovci. Hrumenje nadzvočnih motorjev je bilo dobre pol ure mogoče slišati nad severozahodnim delom mesta, kjer je letališče," je poročala lokalna agencija DomInformBuro.

Janukovič naj bi stanoval v nekem zasebnem domovanju in ne v državnih prostorih, ki so namenjeni visokim uradnikom. Prav tako naj ne bi imel dodatnega varstva.

Ukrajina je že napovedala, da bodo zahtevali Janukovičevo izročitev, če se bo izkazalo, da je res v Rusiji. Se pa je Janukovič znašel tudi na seznamu desetih nekdanjih visokih vladnih, varnostnih in vojaških uradnikov, ki so osumljeni mnižičnega umora v Kijevu. Poleg Janukoviča so na seznamu tido nekdanji generalni državni tožilec Viktor Pšonka, nekdanji notranji minister Valerij Zakharčenko, in nekdanja pravosodna ministrica Olena Lukaš.

Evropske države zamrzujejo račune Ukrajincev

Avstrija je v luči morebitnih kršitev človekovih pravic in krvavega boja za oblast v Ukrajini ter zaradi suma korupcije na prošnjo nove ukrajinske vlade do nadaljnjega zamrznila bančne račune 18 Ukrajincev. Zamrznitev je usklajena tako z Evropsko službo za zunanje delovanje v Bruslju kot uradom avstrijskega predsednika in avstrijskim finančnim ministrstvom. Gre za začasni ukrep, dokler ne bo začel veljati ustrezen ukrep na ravni celotne Evropske unije (EU).

EU je že sprejela odločitev o sankcijah proti predstavnikom nekdanjih ukrajinskih oblasti pod vodstvom Janukoviča, ni pa še sprejela konkretnih odločitev, kot je ustrezen seznam oseb. Pred tem je sicer Švica že v četrtek sporočila, da bo zamrznila sredstva, ki jih imajo v njenih bankah Janukovič in njegovi najtesnejši sodelavci. Zgledu Švice in Avstrije bodo sledili tudi v Lichtensteinu.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 14:21 02.marec 2014.

    Ukrajinska celovitost ne more priti pod nikakršnji vprašaj , kajti njeno celovitost ji garantira sporazum o denukleanizaciji Ukrajine. Oddala je atomsko orožje v zameno za svojo celovitost. , kar garantirata tako USA kod RF.

  • Žurnalček 15:40 01.marec 2014.

    Škoda k te kurvinoga sina niso zadel !

  • tangua 16:58 28.februar 2014.

    Za vse je kriva pokvarjena evropska in ameriška politika. Zvečer so podpisali sporazum o prenehanju protestov v prisotnosti Eu mešetarjev, zjutraj so pa zasedli predsedniško palačo in prevzeli vso oblast. Pa naj mi kdo reče, da so protestniki naredili to ...prikaži večo na svojo roko. Upam, da se bo to vsem skupaj vrnilo.