Svet
132 ogledov

Japonci spet pobijajo kite

Kitolov, Japonska EPA
Japonska je obnovila lov na kite pred svojimi obalami na severovzhodu Tihega oceana. Ulovili naj bi 51 vosatih kitov "v znanstvene namene". Meddržavno sodišče v Haagu jim je sicer lani lov na kite prepovedalo.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so danes iz mesta Ishinomaki še posebej slovesno na lov odplule štiri kitolovke. Na lovu naj bi bile do 26. maja. Uradno naj bi s kitolovom preučevali, kako kiti vplivajo na morske vire, je poročala japonska tiskovna agencija Kyodo.

Japonska je komercialni kitolov opustila že leta 1987, a je nadaljevala s t. i. kitolovom v raziskovalne namene. Meddržavno sodišče v Haagu je marca lani Japonski naložilo, da mora s tem spornim kitolovom v južnem polarnem morju ob Antarktiki prenehati, saj da je v nasprotju z moratorijem na kitolov iz leta 1986.

Japonska hrana, Kitovo meso | Avtor: EPA EPA
Poleg tega ta "raziskovalni program" ni dal še nobenih znanstvenih koristi, so menili sodniki. Japonska je nato lani res zmanjšala obseg svojega kitolova in ga tudi omejila zgolj na Pacifik, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pomor 10.000 kitov za potrebe znanosti?

Japonska vseskozi vztraja, da svoj program izvaja v znanstvene namene, čeprav priznava, da meso kitov na koncu pristane na krožnikih.

Proces proti Japonski je pred Meddržavnim sodiščem leta 2010 sprožila Avstralija, ki si prizadeva za končanje komercialnega kitolova v Južnem oceanu. Po navedbah Canberre naj bi Japonska od leta 1988 v okviru omenjenega programa ubila več kot 10.000 kitov.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:25 10.april 2015.

    če se prehranska veriga poruši lahko hitro pride do problemov večjih razsežnosti..tko da s tem se ni za igrat.

  • marabunta 12:00 10.april 2015.

    za denar pa vse uničit.....ko bomo na tem svetu pa vse iztrebili, bomo pa kamne žrli in si brisali rit z denarjem, če bo sploh kaj za brisat