Svet
13 ogledov

Japonci zagnali jedrski reaktor

Protest na Japonskem Reuters
Na Japonskem so prvič po lanski jedrski katastrofi v Fukušimi zagnali jedrski reaktor v elektrarni Oi na zahodu države.

Japonska je namreč po lanski nesreči, ko je iz Fokušime iztekla radioaktivna voda, ustavila vseh 50 jedrskih reaktorjev. Danes pa so zagnali reaktor 3 v elektrarni Oi, zahod države pa naj bi z električno energijo začel oskrbovati v sredo. Vnovičen zagon reaktorjev 3 in 4 v omenjeni elektrarni, je pretekli mesec odredil japonski premier Jošihiko Noda, saj brez njih po njegovih ocenah ne bo mogoče vzdrževati življenjskega standarda ljudi.

Protestniki bodo vztrajali

Dopoldan se je pred elektrarno zbralo okoli 200 protestnikov, ki blokirajo pot do vhodnih vrat, njihovo število pa je čez dan še naraslo.

Eden od njih je tako poudaril, da pred elektrarno nameravajo ostati "dan in noč", in se obenem vprašal, kako si po Hirošimi in Nagasakiju Japonska sploh še želi jedrsko energijo.

Protesti sicer trajajo že več dni.


Komentarjev 2
  • stalker 14:12 12.september 2013.

    ja tut jst tko pravm pa ke bos najdu najbol cistejso energijo kakor je jedrska energija ampak ce dela tko k treba ,vode lahk zmanka vetna energija kaj ce neha pihat kaj ce ti pol vetrnica jedrska bo pa vedno

  • zdrej 08:44 02.julij 2012.

    Jaz se sprašujem, a so se ti, ki protestirajo, pripravljeni odreči recimo klimi poleti, če jo sedaj uporabljajo, ter odreči ostalim napravam na elektriko? Jedrska energija je pa med najčistejšimi načini pridobivanja, če se vse dela tako, kot se mora.