Svet
33 ogledov

Japonska bližje ZDA

Modra plošča se je sunkovito podrinila za šest metrov. (Foto: Urad za seizmologi Žurnal24 main
Zaradi potresa je del Japonske bližje ZDA za skoraj 2,5 metra. Slovenija je v času potresa zanihala za 1,5 centimetra.
Nenaden zdrs na Japonskem se je zgodil v dolžini nekje 5 do 6 metrov in tam nekje na dolžini 500 kilometrov.
Andrej Gosar

Vsi vemo, da so Japonci dobro pripravljeni na potrese in da znajo živeti z njimi. Tokrat jih ni presenetil potres, pač pa posledica potresa cunami. Posledice zaradi samega nihanja tal, zaradi potresnih valov bi bile po besedah Andreja Gosarja iz Urada za seizmologijo majhne in žrtev bi bilo zanemarljivo malo, če potres ne bi sprožil cunamija.

Epicenter 130 km stran
Potres je bil od obale oddaljen kar 130 kilometrov. Zato so bili učinki samih potresnih valov, kljub izjemni magnitudi 9, razmeroma zmerni. "Praktično ni bilo govora o porušenih objektih. Vsa škoda je posledica cunamija, ne pa samih potresnih valov," je za zurnal24.si povedal Andrej Gosar.

Na eni izmed opazovalnic so zaznali, da je Slovenija zaradi potresa na Japonskem zanihala za 1,5 cm.
Zdrs za šest metrov
Tihomorska plošča se je sunkovito podrinila pod ohotsko mikroploščo, ki je manjši fragment in del severnoameriške plošče, pove Gosar in doda, da "sicer v širšem kontekstu govorimo o približevanju tihomorske in evrazijske plošče".

To podrivanje se drugače dogaja enakomerno s hitrostjo osem centimetrov na leto.
"Predstavljajte si razliko med enakomernim podrivanjem in sunkovitim premikom za 6 metrov. Sprostila se je ogromna energija."Posledica tega je, da se je del Japonske, ki je najbližji epicentru, premaknil za 2,4 metra.
Japonska se je znantno deformirala. Proti ZDA se ni premaknila vsa država, ampak le del Japonske. "Na severnem delu otoka 2,4 metra, v Tokiu je ta premik zanemarljiv."

Najmočnejši potres se je zgodil leta 1960 v Čilu z magnitudo 9,5.

Stik litosferskih plošč
"Najmočnejši potresi nastajajo na stikih velikih litosferskih plošč. Ko govorimo o Japonski, tako močan potres ni bil pričakovan na tem področju, zaradi konfiguracije teh plošč. Ocene o moči potresa so bile drugačne, pričakovan je bil le potres z magnitudo 8," zaključi Gosar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.