Svet
4 ogledov

Japonska dobila novega premierja

Japonski premier Jošihiko Noda. EPA
Japonski parlament je danes izvolil nekdanjega finančnega ministra Jošihika Nodo za novega premierja.

Poslanci so o njem odločali dan po tem, ko ga je za novega vodjo izbrala vladajoča demokratska stranka (DPJ). Na položaju bo Jošihiko Noda nasledil Naota Kana, ki je zaradi kritik na račun vodenja države po marčnem potresu in cunamiju v petek odstopil.

Nodi, ki je postal šesti predsednik japonske vlade v petih letih, je svoj glas namenilo 308 od 475 poslancev. Njegova izvolitev je bila pričakovana, saj spodnji dom parlamenta nadzoruje DPJ.

Že v ponedeljek je 54-letni Noda zmagal v boju za vodenje demokratske stranke, ki je na oblasti dve leti, in si s tem praktično zagotovil premierski položaj.

Posledice cunamija in dolg

Njegov predhodnik Naoto Kan je kot predsednik stranke odstopil v petek, s tem pa je prenehala tudi njegova funkcija premierja. Danes zjutraj je nato odstopila še njegova celotna vlada. Kanu so večkrat očitali, da se ni ustrezno spopadel s krizo po katastrofalnem potresu in cunamiju 11. marca, zaradi česar se je s pozivi k odstopu soočal že več mesecev.

Node na čelu vlade ne čaka lahka naloga. Moral se bo spoprijeti z nadaljevanjem obnove po marčni katastrofi, poleg tega pa tudi z ogromno zadolženostjo države in gospodarsko stagnacijo.

Noda je že dejal, da želi pri spoprijemanju s temi izzivi doseči tudi sodelovanje opozicije. "Smo v situaciji nacionalnih izrednih razmer: treba je popraviti posledice jedrske nesreče, zagotoviti obnovo in se soočiti S hudo gospodarsko krizo," je povedal novinarjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.