Svet
24 ogledov

Japonska na kompromise ne pristaja

Japonska trdi, da je populacija nekaterih vrst kitov dovolj velika za komercialn Žurnal24 main
Japonska je sporočila, da ni zainteresirana za kitolov v priobalnih vodah v zameno za omejitev kitolova na Antarktiki.

Mednarodna komisija za kitolov (IWC) je v Washingtonu Japonski ponudila dogovor o kvotah za kitolov, s katerim pa se slednja ne strinja. Japonski letni ulov kitov v znanstvene namene naj bi tako zmanjšali z 935 na 400, v naslednjih petih letih pa naj bi to številko znižali na 200. V zameno je IWC Japonski ponudil dovoljenje za komercialni kitolov v notranjih vodah Japonske, s katerim bi lahko ulovili do 120 kitov na leto. To pomeni, da bi lahko Japonska prvič po letu 1988 vnovič lovila v komercialne namene.

Nova Zelandija, Avstralija in Nemčija podpirajo določitev kitolovnih kvot, na drugi strani pa Islandija, Japonska in Norveška nasprotujejo omejitvam lova. Mednarodno trgovanje s kitovim mesom je sicer prepovedano, iz prepovedi so izključene le Islandija, Japonska in Norveška.

Antarktiki se nočejo odpovedati
Japonska je ponudbo zavrnila in tako razbesnila Avstralijo in Novo Zelandijo, ki se zavzemata za določitev kitolovnih kvot. Ponovno srečanje IWC, ki se bo odvijalo junija v Maroku, tako ne obeta nič novega, saj se Japonska noče odpovedati kitolovu v znanstvene namene. Oglasil se je tudi japonski okoljski minister Hirotaka Akamatsu, ki pravi, da dogovor ni tisto, kar je Japonska upala, da bo dobila.

"Cenimo ponudbo ponovnega kitolova v priobalnih vodah, toda na žalost nismo pripravljeni pristati na drastično zmanjšanje letnega kitolova na Antarktiki," je povedal Akamatsu. Japonske oblasti so sporočile, da so pripravljene sprejeti dogovor, ki bo vključeval lov  v priobalnih vodah in nadaljevanje kitolova na Antarktiki brez omejitve kitolovne kvote. Dogovor naj bi sprejeli še letos.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.