Svet
42 ogledov

Japonska: policistom pomaga čivava

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Japonskim policistom bo pri iskanju ponesrečencev pomagala trikilogramska dolgodlaka čivava Momo (Breskev). Gre za prvega takšnega policijskega psa na Japonskem in morda celo na svetu.

Rjavo-bela Momo je ena izmed 32 od skupno 70 psov, ki so opravili zahtevne preizkuse na območju policijske uprave v prefekturi Nara na vzhodu Japonske.

S pomočjo vonja na kapi ponesrečenca so ga morali poiskati v samo petih minutah. "Vsaka pasma lahko postane policijski pes v primeru iskalne in reševalce akcije," je dejal tiskovni predstavnik tamkajšnje policijske postaje. Ob tem pa je zatrdil, da bo novica o izbiri zagotovo čivave presenetila marsikoga. "To je precej nenavadno," je dodal.

Posnetki televizijskih kamer tako prikazujejo sedemletno Momo, ki se sprehaja po travi ali pa pridno sedi na mestu. Policisti jo bodo uporabili pri iskanju in reševanju ponesrečencev po potresu.

Njena prednost v primerjavi z nemškim ovčarjem, ki je ena izmed najpogostejših pasem pri reševanju, pa bo ta, da se bo lahko izmuznila skozi majhne luknje in tako lažje dosegla ponesrečenca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.