Svet
21 ogledov

Japonska: radioaktivnost večja, kot so domnevali

Cunami Japonska Youtube
Po jedrski katastrofi, ki je lani prizadela japonsko Fukušimo, so radioaktivne snovi prodrle globlje v prst, kot so sprva domnevali. Sicer pa je, skoraj leto po silovitem potresu in cunamiju, danes severovzhodno obalo Japonske dosegel manjši cunami. Val je bil visok okoli 20 centimetrov.

Po podatkih nove študije so zaradi jedrske nesreče z radioaktivnimi snovmi onesnažene plasti od deset do 30 centimetrov globoko.

Spomnimo: japonsko je 11. marca lani prizadel silovit potres z magnitudo devet, ki sprožil velik cunami. Potres in cunami sta poškodovala jedrsko elektrarno v Fukušimi – v okolje je tako ušlo ogromno radioaktivnih snovi. V 150-kilometrskem pasu okoli elektrarne je sevanje še vedno tako močno, da se prebivalci tja ne morejo vrniti.

Ob letu osorej

Sicer pa je območje, ki ga je skoraj natanko pred letom dni opustošil uničujoč popotresni val, danes dosegel manjši cunami, ki je sledil potresu z magnitudo 6,9 z epicentrom ob obali otoka Hokaido v Tihem oceanu. Val je bil visok okoli 20 centimetrov, kljub temu pa so oblasti na območju posvarile prebivalce, naj se umaknejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.