Svet
22 ogledov

"Japonska spominja na apokalipso"

japonska potres cunami
1/25
Žurnal24 main
Slovenec, ki živi v Tokiu: "Mesta, naselja in vasi so bili dobesedno odplavljeni in cunamiji so za seboj pustili močvirje."

"Mesta, naselja in vasi so bili dobesedni odplavljeni in cunamiji so za seboj pustili močvirje. Posnetki na trenutke spominjajo na apokalipso. Reševalci so ponekod povsem brez moči. Pogrešanih je 300 vojakov, ki so na prizadeta območja prispeli kot prvi. Veliko ljudi je bilo ujetih v avtomobilih, ki so jih premetavali orjaški valovi," pravi Boštjan Bertalanič, ki živi in študira v Tokiu.

Ponoči je snežilo
Številne države že pošiljajo pomoč. ZDA, ki imajo na Japonskem nameščenih skoraj 50.000 enot, so na pomoč poslale svoje letalonosilke, ki bodo z morja nudile pomoč in podporo pri odpravljanju posledic nesreče.

Vode in elektrike ni. Za nameček je ponoči ponekod tudi snežilo.

Dogajanje na Japonskem spremljamo tudi danes. Več lahko preberete TUKAJ. Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.

Slovenci na varnem
Na območju japonske nuklearke Fukušima 1, kjer je odjeknila eksplozija, ni slovenskih državljanov, so sporočili z zunanjega ministrstva. Stike z vsemi Slovenci, za katere vedo, da so na Japonskem, so že uspeli navezati.

"Prva noč v Tokiu je minila v znamenju krepkih popotresnih sunkov. Spati ne moreš, ker te v rednih presledkih zbujajo močni tresljaji. Občutja na ulici so mešana. Ljudje se končno zavedajo dejanskih razsežnosti katastrofe in osuplo zrejo v televizorje," Bertalanič pravi o razmerah v japonski prestolnici.

Odrezani od sveta
Nevarnosti še ni konec. Celotni vzhodni obali Japonske namreč grozijo večmetrski cunamiji. V Tokiu so šole, univerze in druge javne ustanove odprle vrata številnim vozačem, ki so po potresu ostali ujeti sredi mesta. Nekateri, ki ne morejo domov, so se odločili za prenočitev v pisarnah ali pri sodelavcih, ki živijo v središču mesta. Komunikacije so ponekod povsem onemogočene. Čeprav so se povezave deloma vzpostavile, je mobilna telefonija hroma.

Strah jih je najhujšega
Japonski strokovnjaki ob tem spominjajo na podoben potres v bližini Fukušime pred 130 leti. Magnituda takrat je bila skoraj za stopnjo in pol manjša od petkove, a je kljub temu terjala 20 tisoč smrtnih žrtev. "Ljudje v zavetiščih so v šoku in trepetajo. Strah jih je najhujšega," strašljive razmere po potresu na Japonskem opisuje Bertalanič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.