Svet
62 ogledov

Japonski grozi jedrska katastrofa

Japonska potres cunami
1/32
Žurnal24 main
Japonska: Jedrski preplah. Da ne bi prišlo do popolnega izpada električne energije, bodo izvajali načrtovane izklope elektrike.
Japonska dva dneva po potresu in cunamiju: oglejte si GALERIJO. Pripoved Slovencev, ki sta trenutno na Japonskem, si preberite TUKAJ.

Po uničujočem potresu je na Japonskem znova izbruhnil vulkan Šinmoedake, ki je bruhnil pepel in paro do štiri kilometre visoko. Ali je izbruh vulkana povezan s potresom, zaenkrat ni znano.

700-krat nad običajno vrednostjo
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je bilo izredno stanje zaradi presežnih ravni radioaktivnega sevanja razglašeno še v eni izmed japonskih jedrskih elektrarn. Gre za elektrarno Onagawa na severu Japonske.
"Japonske oblasti še iščejo izvor radiacije," je sporočila agencija ZN-a.

Raven radioaktivnosti v Onagawi naj bi 700-krat presegala normalno vrednost, vendar pa je ta po poročanju japonske Agencije za jedrsko varnost še vedno nizka, v večernih urah pa so sporočili, da je raven radioaktivnosti znova znotraj "normalne".Obenem poudarjajo, da hladilni sistemi v vseh treh reaktorjih, ki so se po potresu avtomatično ugasnili, delujejo nemoteno. V turbini enega izmed reaktorjev je že v petek izbruhnil ogenj, a so ga gasilci uspeli pogasiti. O puščanju vode so poročali iz vsaj enega reaktorja.

Nevarnost nove eksplozije
Podobne težave kot s prvim imajo danes tudi z drugim od skupno šestih reaktorjev elektrarne Fukušima 1, to je ustavitev delovanja hladilnega sistema, zaradi česar se je povečal pritisk v reaktorju. Japonski tehniki si prizadevajo, da bi v njem znižali pritisk in tako preprečili morebitno podobno napako in eksplozijo, ki se je na enem od reaktorjev že zgodila v soboto. V eksploziji je bila uničena zunanja stavba reaktorja, medtem ko naj bi sam reaktor ostal nepoškodovan.

Težave so se pojavile tudi v jedrski elektrarni Tokai v perfekturi Ibaraki. Jedrska elektrarna se je sicer avtomatično zaustavila v petek po potresu, zdaj pa se je pokvarila črpalka hladilnega sistema. V Tokai so se leta 1999 soočili z jedrsko nesrečo.

 

Izpostavljenost sevanju potrdili pri 15 ljudeh
Zaradi pritiska se je na območju znova povečalo radioaktivno sevanje, ki je pred nekaj urami že preseglo predpisano varnostno raven. Japonske oblasti zagotavljajo, da gre za nadzorovan izpust plinov, med njimi tudi radioaktivnih, z namenom zmanjševanja pritiska in da presežena vrednost še ne pomeni neposredne nevarnosti za zdravje ljudi. Kljub temu so izpostavljenost povečanemu sevanju v bližnji bolnišnici potrdili pri 15 ljudeh, iz 20-kilometrskega območja v okolici nuklearke pa so oblasti že evakuirale več kot 170 tisoč ljudi.

 Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je sporočil, je tudi v reaktorju 3 prišlo do taljenja sredice. Strokovnjakom je sicer uspelo z morsko vodo napolniti cevi z gorivom, kar naj bi zmanjšalo pritisk v reaktorju in preprečilo katastrofo, vendar pa po besedah Edana "še vedno obstaja nevarnost eksplozije, saj se v zgradbi nabira vodik".

BBC-jev dopisnik Chris Hogg poroča, da bi bila morebitna nesreča na reaktorju 3 bistveno bolj nevarna kot podoben dogodek na drugih reaktorjih. Ta reaktor je namreč napolnjen tako s plutonijem kot uranom, medtem ko druge enote vsebujejo le uran. Strokovnjaki menijo, da se bodo Japonci lahko izognili najhujšemu, če bodo omenjeno vsebino lahko prekrivali (in hladili) z vodo.

Japonski premier Naoto Kan je povedal, da se država po potresu in s preprečitvijo morebitne jedrske katastrofe sooča z najhujšo krizo od druge svetovne vojne, ko so ZDA na japonski mesti Hirošima in Nagasaki spustile atomski bombi. Poudarimo, da bi morala jedrska elektrarna Fukušima februarja letos prenehati z delovanjem, vendar je dobila podaljšano dovoljenje za obratovanje še za naslednjih 10 let.

Analitiki: Gospodarska škoda bo velika
Posledice potresa, cunamija in težav v jedrskih elektrarnah bodo imele velik vpliv tudi na japonsko gospodarstvo. Trije veliki avtomobilski proizvajalci – Toyota, Nissan in Honda so že sporočili, da bodo začasno ustavili proizvodnjo. Kdaj bo bodo spet zagnali, ni jasno. Toyota ima na Japonskem 12 tovarn, dnevno pa izdelajo 4.000 avtomobilov.

MZZ: "Ne potujte na Japonsko"
Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je odsvetovalo vsa nenujna potovanja v dele Japonske, ki sta jih v petek prizadela potres in cunami. Tistim, ki potovanja ne morejo odložiti, svetujejo skrajno previdnost in dodatno preverjanje razmer v krajih, kamor potujejo. Po njihovih informacijah se nihče od slovenskih državljanov ne zadržuje na širšem območju okoli jedrske elektrarne Fukušima.

Francija je svoje državljane pozvala, naj zaradi nevarnosti popotresnih sunkov ter negotovosti, ki jo predstavljajo problemi v jedrskih elektrarnah, zapustijo območje Tokia. Isto so storile tudi Združene države.

Več 10 tisoč mrtvih
Število smrtnih žrtev na Japonskem naj bi samo v prefekturi Mijagi znašalo preko 10 tisoč. Predstavnik policije omenjene prefekture Naoto Takeuči je dejal, da ni nobenega dvoma, da bo skupno število žrtev to številko preseglo.

V mestu Minamisanriku je pred potresom živelo 17 tisoč ljudi. V petek je cunami mesto dobesedno odplavil in zdaj jih pogrešajo 10 tisoč. Iz mesta Higašimacušima medtem poročajo, da so so našli prek 200 trupel. Pogrešajo na stotine ljudi. V mestu Futaba v prefekturi Fukušima je cunami odnesel 90 odstotkov hiš. V okolici mesta Sendai že od petka divja požar v rafineriji, ki ga ne morejo pogasiti.

Po podatkih japonske televizije so morali v začasna bivališča sprejeti okoli 310 tisoč ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Medtem pa so iz morja potegnili 60-letnega moškega, ki ga je odplavil cunami in je dva dni preživel v vodi, držeč se za streho svoje hiše. Moškega, ki ga je v morju opazil helikopter japonske vojske, so sprejeli v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje pa je dobro.


Povzetek dogajanja:
Sobota
:
V jedrski elektrarni Fukušima je odjeknila eksplozija. Stopnja radioaktivnega sevanja je sicer že upadla, oblasti pa so evakuirale prebivalce, ki živijo do 20 kilometrov od elektrarne. Nevarnemu sevanju bi lahko bilo izpostavljenih kar 160 oseb. V elektrarni se je v zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času okvaril še zasilni hladilni sistem za reaktor številka 3.

Podrobnosti o dogajanju na Japonskem v soboto si preberite tukaj.

Našteli so okoli 1.700 smrtnih žrtev potresa in cunamija. Samo v enem mestu pogrešajo 10 tisoč ljudi. Okoli 300 tisoč ljudi je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Okoli 50 držav je Japonski obljubilo pomoč, prispele so že prve tuje reševalne ekipe. Japonski Rdeči križ je na prizadeta območja poslal 62 ekip.

Petek:
Japonsko je ob prizadel najmočnejši potres v njeni sodobni zgodovini z magnitudo 8,9. Najbolj prizadet je severovzhod države.

Podrobnosti o dogajanju na Japonskem v petek si preberite tukaj.

Potres je sprožil tudi orjaški popotresni val, ki je opustošil vzhodno obalo. Uradno so našteli 350 mrtvih in 500 pogrešanih. V jedrski elektrarni Fukošima se je zaradi okvare hladilnega sistema reaktorja raven radioaktivnega sevanja povečevala iz minute v minuto.

Raven sevanja v poškodovani jedrski elektrarni Fukušima je bila tisočkrat višja od normalne. Ministrstvo je potrdilo možnost izlitja radioaktivne snovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.