Svet
1 ogledov

Japonski se obeta menjava oblasti

Japonski premier Taro Aso je razpustil spodnji dom parlamenta. Žurnal24 main
Japonski premier Taro Aso je razpustil spodnji dom parlamenta. Parlamentarne volitve naj bi bile 30. avgusta. Liberalno-demokratski stranki, ki je na oblasti že pol stoletja, so šteti dnevi.

Raziskave kažejo, da bo na volitvah zmagala demokratska stranka Japonske Jukia Hatojame, ki obljublja, da bo bolj prisluhnila potrebam ljudi kot konservativni liberalni demokrati. Napovedujejo manj liberalno socialno in gospodarsko politiko ter zmanjšanje birokracije.

Nizka podpora od samega začetka
68-letni Aso je na čelu vlade od septembra lani, od vsega začetka pa se ubada z nizko javnomnenjsko podporo. Po zadnjih raziskavah javnega mnenja ga podpira manj kot petina Japoncev. Volitve bodo sicer potekale le nekaj tednov pred rednimi, na njih pa bodo Japonci izbirali 480 članov spodnjega doma parlamenta.

Na strankarskem srečanju je Aso prevzel krivdo za vse manjšo priljubljenost liberalnih demokratov. Dejal je namreč, da so njegove izjave prispevale k temu, da so se Japonci obrnili proč od politike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.