Svet
32 ogledov

Japonski tanker tarča teroristov

japonski tanker, teroristi, napad, ZAE
1/6
Žurnal24 main
Japonski tanker M. Star, ki je bil v napadu 28. julija v zalivu Hormuz huje poškodovan, je bil tarča teroristov.

Preiskovalci Združenih arabskih emiratov (ZAE) so v preiskavi eksplozije na japonskem tankerju ugotovili, da je šlo za doma izdelano eksplozivno napravo, in krivdo za napad zvalili na teroristične organizacije.

Posadka 333 metrov dolgega tankerja M. Star je o eksploziji poročala le nekaj minut po polnoči prejšnjo sredo. Pri tem je bil ranjen en mornar, na srečo pa ni prišlo do izlitja nafte v morje.

"Preiskava, ki so jo vodili strokovnjaki za eksplozive, je potrdila, da je bil tanker tarča teroristov," tiskovna agencija ZAE navaja neimenovane vire blizu Obalne straže ZAE.

Potrditev, da je šlo pri napadu na tanker za teroristični napad, je v javnost prišla dva dni za tem, ko je odgovornost za napad na tanker prevzela teroristična organizacija Al Kaida.

Fotografijo poškodovanega tankerja si oglejte v GALERIJI.

Takoj po incidentu so se v javnosti pojavile številne teorije o vzroku eksplozije, od večjega udarnega vala do trčenja tankerja z ameriško jedrsko podmornico.

Dva dni zatem pa je odgovornost za napad prevzela Al Kaida, ki je sicer z napadi na tankerje grozila v preteklosti.

Zaliv Hormuz leži na strateško pomembni točki, saj ga obkrožajo Iran, Oman in ZAE. 40 odstotkov tankerjev pa vsako leto pluje čez omenjeni zaliv, ki ga nadzorujejo ameriške vojaške ladje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.