Svet
20 ogledov

Japonsko stresel močan potres

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Severovzhod Japonske je stresel potres magnitude 7,1. Oblasti so izdale opozorilo pred cunamiji, nato pa so ga preklicale. Epicenter potresa blizu poškodovane nuklearke v Fukušimi.

Območje je stresel potres magnitude 7,1. Gre sicer za tiste dele države, ki so bili najhuje prizadeti po potresu in cunamijih 11. marca. Tla so se tresla približno minuto, potres pa so čutili tudi v Tokiu.

Epicenter potresa je bil od poškodovane jedrske elektrarne Fukušima oddaljen 144 kilometrov. Družba Tepco je že sporočila, da preverja njeno stanje. Po prvih podatkih potres ni povzročil dodatne škode, so pa evakuirali tamkajšnje delavce, ki se trudijo pri sanaciji elektrarne.

Kasneje so sporočili še, da se stopnja sevanja po potresu ni povečala.

Opozorilo pred cunamiji
Najprej so oblasti izdale opozorilo pred cunamiji, (pričakovali so do dva metra visoke valove), nato pa so opozorilo preklicale.

Prav tako so tamkajšnje prebivalce pozvale, da naj se umaknejo na višjeležeče predele obale.

Padec borznih tečajev
Najnovejši potres na Japonskem je že povzročil padec tečajev na newyorški borzi. Znižali pa sta se tudi vrednosti evra in jena v primerjavi z dolarjem.

Investitorji so zaskrbljeni, da bi močno tresenje tal upočasnilo okrevanje japonskega gospodarstva. Glede na to, da po prvih podatkih potres ni povzročil nove škode, analitiki pričakujejo, da bodo tečaji v naslednjih dneh spet okrevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.