Svet
32 ogledov

Japonsko stresel nov močan potres

Najnovejši potres je povzročil nekaj težav v jedrski elektrarni Fukušima. (Foto: Žurnal24 main
Severovzhod Japonske je stresel potres z magnitudo 7,1. Oblasti izdale opozorilo pred cunamiji. Prav danes mineva mesec dni od najhujšega potresa v zgodovini Japonske.

Državo je stresel nov močan popotresni sunek z magnitudo 7,1, zaradi katerega so v prefekturi Ibaraki izdali opozorilo pred meter visokim cunamijem, a so ga že umaknili.

Japonska vlada je medtem napovedala, da bo razširila evakuacijsko območje okoli nuklearke, ki je do zdaj obsegalo 20-kilometrski pas.

Zaradi današnjega potresa so se zamajale stavbe v japonski prestolnici Tokio. Močan popotresni sunek je prekinil oskrbo z elektriko v treh reaktorjih poškodovane jedrske elektrarne Fukušima, zaradi česar se je njihovo hlajenje ustavilo. V elektrarni se že pripravljajo na hlajenje reaktorjev s pomočjo gasilskih črpalk.

Kot je sporočila družba Tepco, ki upravlja z elektrarno, se je po potresu prekinila dobava elektrike v vodne črpalke za tri reaktorje. Posledično se je ustavilo črpanje vode in hlajenje reaktorjev.

Nevarnost sevanja je manjša
Nevarnost obsežnega izpusta radioaktivnega sevanja iz poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima je po ocenah japonske vlade "bistveno manjša" kot ob začetku katastrofe pred mesecem dni, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Jukio Edano. Po vsej Japonski so se danes z minuto molka spomnili žrtev silovitega potresa in cunamija 11. marca.

Japonska vlada je napovedala, da bo razširila evakuacijsko območje okoli poškodovane jedrske elektrarne Fukušima, ki trenutno obsega 20-kilometrski pas.

Za ta korak so se oblasti odločile iz strahu pred tveganjem za zdravje, ki bi ga lahko predstavljala dolgotrajna izpostavljenost radioaktivnosti.

"Nevarnost, da se bo položaj v jedrski elektrarni poslabšal in da bo prišlo do novega obsežnega uhajanja radioaktivnih snovi, je bistveno manjša," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik vlade Edano.

"Očitno je, da jedrska elektrarna ne obratuje normalno. Ljudi zato naprošamo, da ostanejo izven območja (evakuacije) v primeru, če bi se položaj poslabšal," je še dejal Edano.

Mesec dni po tragediji
Danes mineva natanko mesec dni od katastrofalnega potresa z magnitudo 9, ki je 11. marca stresel severovzhodni del Japonske, sledil pa mu je še uničujoči cunami.

Po vsej Japonski so se spominu na žrtve katastrofe poklonili z minuto molka. Ljudje na delovnih mestih, v šolah in zatočiščih, kamor so nastanili preživele, so se nanje z minuto molka spomnili ob 14.46 po krajevnem času.

Po ocenah oblasti je v potresu in cunamiju umrlo oziroma pogrešajo skoraj 28 tisoč ljudi, okoli 150 tisoč pa jih je še vedno nameščenih v okoli 2.400 zatočiščih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.