Svet
28 ogledov

Japonsko zadel cunami

Severovzhodno obalo Japonske je stresel potres z magnitudo 7,3.

Potres, ki mu je sledil tudi zelo močen popotresni sunek, in sicer z močjo 6,4, so čutili do Tokia. Najbolj ogroženo je bilo območje okoli Mijagija, ki ga je opustošil že lanski potres. Tam so bile odrejene evakuacije.

Oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem, ki so ga že umaknile. Po zadnjih informacijah je meter visok cunami zadel mesto Išinomaki. Na srečo večje škode ni povzročil, so pa pet oseb odpeljali v bolnišnico.

Tokijsko elektropodjetje Tepco je sporočilo, da so se delavci v jedrski elektrarni v Fukušimi umaknili na varno, objekta pa niso zapustili.

Žarišče današnjega potresa z magnitudo 7,3 je bilo v Tihem oceanu vzhodno od prefekture Mijagi na globini deset kilometrov pod morskim dnom, je sporočila japonska meteorološka agencija.

Japonska javna televizija NHK je pred potresom prekinila program in opozorila, da bo državo stresel potres. Nato je vse, ki se nahajajo na obali, večkrat opozorila, naj se umaknejo na višje ležeče kraje. To je storilo več tisoč ljudi. Zgradbe v Tokiu so se zibale več minut.

Japonsko je 11. marca 2011 prizadel katastrofalni potres z magnitudo 9,0. Sprožil je ogromen cunami, ki je povzročil obširno opustošenje in na tisoče smrtnih žrtev. Povzročil je tudi hudo jedrsko nesrečo v nuklearki v Fukušimi, iz katere je ušla večja količina radioaktivnih snovi.

 

Komentarjev 1
  • stela 15:35 07.december 2012.

    Tv opozorila na potres?? Od kdaj znamo/jo potrese napovedat?