Svet
14 ogledov

JAR: Maščevanje za smrt belca?

otrok, Haiti, sirote Žurnal24 main
Južnoafriški desničarji naj bi nogometne reprezentance posvarili, naj zaradi varnostnih razlogov ne prihajajo na svetovno prvenstvo.

 

V Južnoafriški republiki se po umoru vodje Afriškega gibanja odpora Eugena Terreblancha, o katerem smo že poročali, razraščajo napetosti. Južnoafriška rasistična organizacija je objavila, da so z umorom njihovega vodje črnci "napovedali vojno" belcem. Predsednik Jacob Zuma je že pozval k strpnosti na obeh straneh.

Napovedujejo maščevanje
Člani omenjene ekstremne organizacije, ki zagovarja apartheid in nadvlado belcev, grozijo, da bodo maščevali smrt svojega vodje Eugena Terreblancha. "Že prej sem povedal, da črnce sovražim. Sovražim jih zato, ker jih enostavno sovražim," je povedal eden izmed članov gibanja, Peter Stein. "Potrebujemo svojo državo. Potrebujemo državo, kjer lahko živimo sami in odločamo sami, v skladu z našo vero in kulturo," je dodal.

Čeprav policija predvideva, da je razlog za Terreblanchovo smrt neizplačevanje plač njegovim delavcem, v Afriškem gibanju odpora menijo, da je za umor resnično odgovoren mladinski vodja vladajoče stranke v Južnoafriški republiki, Afriškega nacionalnega kontresa, Julius Malem.

Vladajoča stranka vse namige, da bi bila povezana z umorom, zavrača in poziva k strpnosti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.