Svet
20 ogledov

Jasno sporočilo Evropskega parlamenta Veliki Britaniji

Evropski parlament bo glasoval aprila, naš predvidoma še letos. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Tak dogovor ne bo mogoč, treba bo tudi pri čem popustiti," je danes v Evropskem parlamentu besnel britanski poslanec Nigel Farage. "Tisti, ki so zunaj, ne morejo imeti enakih privilegijev kot tisti, ki so notri," pa so skoraj enotno sporočali drugi poslanci.

Evropski poslanci so resolucijo, ki evropskim institucijam narekuje smernice za pogajanja sprejeli z veliko večino. Zanjo je glasovalo 516 poslancev, 133 jih je bilo proti, 50 pa se jih je vzdržalo. "Bolje uspešna ločitev kot neuspešen zakon. Zdaj se moramo dogovoriti še za obiske, preživnine in ostale pogoje," je ponazorila poslanka ELS Viviane Reading in hkrati priznala, da so pred nami zelo negotovi časi.

Pogoji in zahteve, ki jih v postopku postavlja Evropski parlament, pa so razburile predvsem britanskega poslanca Nigela Faraga: "Gangsterji ste, od nas zahtevate odkupnino, imate nas za talce," je bil slikovit Farage, ki je za svoje besede dobil opomin.

Resolucija od Velike Britanije zahteva, da do izstopa izpolnjuje vse finančne zaveze, po izstopu pa tudi vse tiste, ki se nanašajo na že sprejeti proračun. To naj bi Britance stalo okoli 80 milijonov funtov. Resolucija Britancem tudi ne dopušča, da bi se med pogajalskim procesom začeli pogovarjati o drugih trgovinskih sporazumih, prav tako se ne sme s članicami pogajati dvostransko. Prehodni dogovori bodo možni, ko bo sporazum že v zaključni fazi.

"Ni EU tista, ki zapušča Veliko Britanijo, Velika Britanija je tista, ki zapušča EU," je Faragu odvrnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Glavna prioriteta v pogajanjih bo skrb za obravnavo državljanov EU, ki živijo v Veliki Britaniji, in državljanov Velike Britanije, ki živijo v drugih državah EU.

"Britanija je otok, ne čoln. Ostala bo ena najpomembnejših gospodarskih, političnih in varnostnih partneric. Izpogajati moramo dober dogovor, ki bo zajemal vsa področja," pa je opozorila poslanka Helga Stevens (ECR). Konservativci njene stranke resolucije niso podprli. Zavzemajo se za decentralizirano in konfederativno Evropo. "Z Veliko Britanijo ali brez, Evropa potrebuje novo usmeritev." 

Evropski parlament ima v brexitu pomembno vlogo, saj lahko na dogovor, ki ga bosta v dveh letih izpogajali Velika Britanija in Unija, vloži veto.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.