Svet
24 ogledov

Javna objava nestrpnežev ni sporna niti v Sloveniji

Jutarnji list Jutarnji list
Sovražni govor na hrvaškem spletu. 
Časopis Jutarnji list je javno objavil imena in fotografije spletnih nestrpnežev. Tudi slovenski informacijski pooblaščenki se to ne zdi sporno.

Na Hrvaškem se bliža referendum, na katerem bodo volilci odločali, ali je treba v ustavo zapisati, da je zakon življenjska skupnost moškega in ženske. Posledično je na udaru homoseksualna skupnost, ki je s somišljeniki proti temu sprožila kampanjo Napred (Naprej), ki jo je podprl tudi hrvaški časnik Jutarnji list. Na njihovo uradno spletno stran, na katero se za komentiranje lahko prijavite tudi prek svojega profila na Facebooku, se je zato vsul sovražni govor, med katerim so bile tudi grožnje s smrtjo.

Uredništvo časopisa se je odločilo, da najspornejše komentatorje javno izpostavi z imenom, priimkom in fotografijo. To je sprožilo številne polemike. Tako hrvaška kot slovenska zakonodaja – kar nam je potrdila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar – to dopuščata, saj ni šlo za objavo zasebne korespondence, temveč so se spletni komentatorji s svojimi profili izpostavili sami.

Veliko tudi pozitivnih odzivov

"Za objavo nestrpnih komentatorjev smo se odločili, da bi se družba malo zamislila nad sabo, saj gre za nasilno večino, ki se znaša nad manjšino. Šokirani smo bili, da se je homofobno pisanje po objavi nadaljevalo, smo pa dobili ogromno pozitivnih odzivov na našo odločitev – denimo več kot 9.500 deljenj članka na Facebooku in številne komentarje podpore. Poudariti pa moram, da je na vsakih sto pozitivnih še tristo negativnih," je za Žurnal24 povedal eden od urednikov Jutarnjega lista Vuk Radić in dodal, da jim hrvaški politiki niso namenili niti besede podpore, pa tudi ne pritiska. Radić prav tako pogreša posredovanje hrvaške policije, za katero pravi, da je bolj zaposlena z aretacijami novinarjev, kot da bi se ukvarjala s sovražnim govorom, ki bi ga lahko kazensko preganjala, ter grožnjami s smrtjo gejem, lezbijkam in njihovim podpornikom, čeprav so prav tako hrvaški državljani.

Ustava predpisuje enakost

Hrvaška ustava namreč v 14. členu prepoveduje diskriminacijo, v tretjem pa predpisuje, da je enakost, ki zajema nacionalno enakopravnost, enakopravnost spolov in spoštovanje človekovih pravic, ena od glavnih vrednot ustavne ureditve Republike Hrvaške in temelj za tolmačenje same ustave.

Komentarjev 2
  • Stolp 15:03 25.november 2013.

    Opa kok so tu luštni fantje(razen morda ta prvega). Pa to ne morejo biti hetero no... ;) Res zgleda da so homofobi tut sami ponavadi geji.Morda pa bi še radi pristali v zaporu, zato pa tako terajo svoj ...prikaži več sovražni govor. Ampak tam pa ne bo običajne gejevske nežnosti. Ne, ne...direkt v črevo! K sreči jim jih ne bo treba gledati, saj bodo pristopali od zadaj!

  • dragec 09:02 25.november 2013.

    Javna objava nestrpnežev ni sporna niti v Sloveniji Saj, v slovenskem parlamentu nisporna, v časopisu Demokracija ni porna, izjave plešastega JJ iz SSDS ni sporna, izpadi jastrebovb iz SSDSS (gebels, prejšni miličnik, butec iz slovenskih goric, tepček iz sl. ...prikaži več bistricew...čarovnica eva, ...) ni sporna