Svet
452 ogledov

"Jaz sem sin Tita in Jovanke"

Jovanka Broz Reuters
"Dober dan, jaz sem Pero, sin Brozovih. Želim videti svojo mati Jovanko, jo poljubiti, prinesel sem ji darila, pustite me do nje." S temi besedami je Pero D. poskušal konec julija vstopiti v domovanje Titove soproge.

Mimo vrat 45-letnemu psihiatričnemu bolniku Peru D. ni uspelo priti, saj ga je zaustavila varnostna služba nekdanje prve dame Jugoslavije in ga pridržala do prihoda srbske policije, potem ko so bila prepričevanja, da Jovanka s Titom pač ni imela sina, zaman. Policija je ugotovila, da gre za starega znanca, in ga je nemudoma pospremila v psihiatrično bolnišnico.

Jovanka: "Ta pa res ne odneha"

Makedonec, ki zdaj dve leti ne bo smel stopiti na srbska tla, Jovanki ni prvič pozvonil. Po pisanju srbskega tabloida Alo!, ki se sklicuje na vire med varnostniki, je bila Jovanka v času incidenta na vrtu in je slišala hrup. Ko ji je osebje povedalo za vsiljivca, naj bi vzdihnila: "Kaj spet on? Ta pa res ne odneha."

Nesojeni sin jugoslovanskega voditelja in Jovanke je namreč leta 2009 preskočil trimetrsko ogrado pred Jovankino vilo v Beogradu, a so takrat to opazili sosedi in poklicali policijo. Februarja ga je policista našla že na Jovankinih vratih, ko je zahteval, da želi končno spoznati svojo mamo. Klical jo je tudi po telefonu in ji pošiljal pisma.

Danes 87-letna Jovanka, po sporu s Titom dolgo popolnoma izolirana in na pragu revščine, je šele leta 2009 nazaj dobila osebne dokumente, Srbija pa ji je priznala mesečno nadomestilo v višini 1.200 evrov, saj država ni pristala na izplačevanje pokojnine po nekdanjem maršalu z obrazložitvijo, da Tito ni plačeval davkov.

Komentarjev 4
  • privat 17:38 05.oktober 2011.

    Ta srbski lobi je imel Jovanko za velike nasprotnika in ona je predstavljala to nevarnost ,zato so ji dodelili vilo in hišni pripor do...verjetno ga ima še vedno.. Jovanka res ni prejemala nobenega denarja ,je pa imela vse "samo " osvnovno..

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:06 07.avgust 2011.

    Recesija@Če ne bi blo komunistov bi ti in tvoji beli starši sedaj živeli kje drugje in ne v Sloveniji,en navaden bednik si......

  • recesija 19:46 06.avgust 2011.

    ...................saj država ni pristala na izplačevanje pokojnine po nekdanjem maršalu z obrazložitvijo, da Tito ni plačeval davkov................................ KOMUNISTI JIH ŠE DANES NE PLAČUJEJO !