Svet
52 ogledov

Je bil Tito musliman?

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V posnetku nikdar objavljenega intervjuja, ki so ga našli pred kratkim, je mufti Hamdija Jusufspahić trdil, da je bil Josip Broz Tito musliman.

Na posnetku, ki ga je srbski Press našel v dokumentaciji Radia Beograd, je Hamdija Jusufspahić svojo trditev pospremil z besedami, da je to razlog, da na Titovem grobu ni bilo rdečekrake zvezde.

"Ko je Tito umrl, sva se šla skupaj z veleposlanikom Alžirije Hamidom Adžalijem vpisati v knjigo žalosti. Ko sva prišla tja, je k nama pristopil njegov vodja pisarne ali njegov osebni tajnik Berislav Badurina. Prišel je k meni in dejal:'Čestitam vam.' 'Zakaj mi čestitaš? Umrl je. Zakaj mi čestitaš?', sem rekel. 'Umrl je v vaši veri!' 'Kaj?' sem ves presenečen rekel jaz. 'V vaši veri. Umrl je med branjem Korana. Že tretjič ga je bral ...'",
je dejal Jusufspasić, ki je ob tej priliki vprašal, kaj naj naredi glede tega spoznanja. Badurina mu je odgovoril:"Samo da veste, nič več. Videli boste, ko bo pokopan. Bilo bo samo ime in priimek, letnica rojstva in smrti, saj se na tak način pokopavajo muslimani."

"Večkrat sem se srečal s Titom. Srečeval sem ga tudi v Kairu, kjer sem bil študent islamsko-teološke univerze. Gre za najstarejšo univerzo na svetu. Tito je prišel v naš klub, Klub jugoslovanov, in vprašal:"Kdo od vas, otrok, govori arabsko?' 'Jaz govorim arabsko,' sem dejal, saj sem bil tam edini, ki je govoril arabsko. Tito je rekel:' Otroci, učite se arabsko, saj je arabščina jezik prihodnosti," je še dejal Jusufspasić, ki se je s Titom spoprijateljil leta 1968, ko se je preselil v Beograd, je poročal index.hr.

Jusufspahić je v tem doslej neobljavljenem intervjuju povedal tudi, da se je Tito pri njem pozanimal, kako in kolikokrat na dan molijo muslimani. Največkrat pa sta govorila o tem, kako si muslimani zamišljajo Alaha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.