Svet
24 ogledov

Je bil v tovornjaku eksploziv?

Stockholm po napadu EPA
Moški, osumljen terorizma in umorov v središču Stockholma, je 39-letni uzbekistanski državljan, ki je obveščevalnim službam znan že od prej.

Osumljenca so prijeli sinoči v kraju Märsta severno od švedske prestolnice. Tiskovni predstavnik policije pa je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da menijo, da gre za voznika tovornjaka, ki je zapeljal v množico. Več švedskih medijev je poročalo, da je osumljeni 39-letni Uzbekistanec in simpatizer Islamske države.

Predstavnik policije Anders Thornberg pa je povedal, da so obveščevalci podatke o osumljencu prejeli že lani, a njihova preiskava ni pokazala na povezavo s skrajneži. Kako dolgo osumljenec biva na Švedskem, še ni znano.

Je bil v tovornjaku eksploziv?

Namestnik švedskega generalnega tožilca Hans Ihrman je pojasnil, da tudi sedaj še ni znano, ali je osumljenec na družbenih omrežjih izražal podporo Islamski državi (IS) ali kateri drugi skrajni skupini. Preiskovalci sicer sedaj med drugim preiskujejo tudi njegov mobilni telefon in profile na družbenih omrežjih.

V tovornjaku so našli tudi "napravo, ki ne spada tja". S forenzično preiskavo pa skušajo ugotoviti, ali gre morda za eksploziv ali vnetljivo snov.

Prijet le eden osumljenec

Tožilstvo zagotavlja, da nima informacij, da bi policija prijela še enega moškega, povezanega z napadom, v kraju Hjulsta, o čemer so poročali lokalni mediji. Policija pri tem sicer ne izključuje možnosti nadalnjih aretacij, a pri tem miri javnost, da ni ogrožena.

Kot je znano, v napadu z ukradenim tovornjakom je neznanec včeraj popoldne zapeljal v množico na križišču nakupovalnih ulic v središču Stockholma ter se nato zaletel v trgovino. Po podatkih policije so bili ubiti štirje ljudje, 15 je bilo ranjenih, med njimi devet huje, ki so še vedno v bolnišnici. Med njimi so tudi otroci.

Stockholm po napadu | Avtor: EPA EPA


To je bil četrti napad v Evropi v zadnjem letu, v katerih so napadalci z vozili zapeljali med civiliste, po Londonu, Berlinu in Nici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Bizgec 15:08 09.april 2017.

    Zanimivo, kako je večina teroristov v zadnjem času "obveščevalnim službam znanim že od prej".

  • allstarr111 14:30 09.april 2017.

    Težko, ker dejansko nimajo kam, so zelo invazivna vrsta, in če gredo med muslimane ne pridejo do izraza, ker oni vedo kakos e treba obnašat med divjaki in da te hitro uzme tama če si kj preveč dosadan tam, tu ...prikaži več med normalnimi pa so oni dase, dokler joh ne bo začela jemati tema, ker enkrat se bo to zgodilo 100% drugač ne more bit.

  • Franjo Erman 21:43 08.april 2017.

    potrebno bo uvest smrtno kazen