Svet
12 ogledov

Je bila na letalu za Malto Gadafijeva hči?

Gadafi je včeraj v pogovoru prijatelju Silviu Berlusconiju zatrdil, da je Libija Žurnal24 main
Letalo Libyan Arab Airlines ni smelo pristati na mednarodnem letališču na Malti. Pilotovo prošnjo za pristanek so zavrnili, saj naj bi bila po poročanju Al Jazeere na letalu tudi Gadafijeva hči.
O pravici v Libiji bi po besedah mednarodnega kazenskega tožilca Luisa Morena-Ocampa morali odločati Libijci.

Po besedah tožilca mednarodnega  kazenskega sodišča Luisa Morena-Ocampa slednje ni pristojno za obravnavo zločinov v Libiji, razen če se bodo oblasti v Libiji odločile drugače ali pa jih bo za posredovanje prosil  Varnostni svet ZN .

Gadafijeva soproga naj bi prihajala iz Mostarja. Gadadfi jo je spoznal v šesetdesetih letih, ko je bil na izmenjavi v bivši Jugoslaviji, so zapisali na 24sata.com.
Safiya Farkach Gadafi je Sofija Farkaš, pravnukinja Ivana Farkaša iz Petrinje in nekdanjega avstrijskega okrožnega šolskega nadzornika iz Mostarja.

Varnostni svet ZN je včeraj na  izrednem zasedanju obsodil nasilje nad civilisti v Libiji in podal zgolj izjavo za medije, čeprav jih je namestnik libijskega veleposlanika pri ZN Ibrahim Al Dabaši opozoril, da se je v Libiji začel genocid nad ljudstvom.

Pred varnostnim svetom se je odzvala tudi Arabska liga, ki je na zasedanju v Kairu Libijo izključila iz svojega dela in dela svojih organov. Države naj bi že zbrale dovolj podpisov za izredno zasedanje Sveta za človekove pravice v Ženevi o Libiji, sicer članici sveta.

 Evakuacija 10 tisoč Evropejcev in sankcije
"Okoli 10 tisoč prebivalcev EU je v Libiji. Posamezne države članice so začele z evakuacijo državljanov," je dejal tiskovni predstavnik komisije na tiskovni konferenci. EU bo prav tako razpravljala o morebitnih sankcijah zoper libijski režim.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je pred tem EU pozval, da naj zaradi nasilja v Libiji s to državo prekine vse gospodarske vezi, prepove vstop v EU vsem, ki so sodelovali pri nasilnem zatrtju protestov, ter zamrzne njihovo premoženje. K uvedbi sankcij sta pozvale tudi Nemčija in Velika Britanija.

EU se strinja s sankcijami, ki so jim predlagale države. Sedaj bodo napisali predloge sankcij in se na podlagi dogovorov odločili, katere bodo nato izvedli.

Ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil nasilje v Libiji. ZDA skupaj z Združenimi narodi preučujejo različne možnosti, tudi možne sankcije zoper Libijo. Po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše Jayja Carneyja se morajo Libijci odločiti, kdo je njihov vodja.

Kot je poročal CNN, je neznani strelec na gradbišču v bližini Tripolija ustrelil turškega delavca.

Turški zunanji minister je pred tem na tiskovni konferenci potrdil, da je v četrtek zvečer umrl turški državljan, vendar ni pojasnil okoliščin njegove smrti.

Junis podprl protestnike
Kot smo že včeraj poročali, je odstopil Abdul Fatah Junis, libijski notranji minister in Gadafijeva desna roka. Predvideva, da bodo protestniki uspeli doseči svoje, in sicer "v roku nekaj dni ali ur".

Za odstop se je odločil po tem, ko je slišal, da je v zadnjih dveh dneh umrlo 300 protestnikov, je povedal za CNN. Moamerja Gadafija je obtožil, da načrtuje masovni napad na civiliste. "Gadafi mi je povedal, da načrtuje uporabo letal proti ljudem v Bengaziju, in odvrnil sem mu, da bo imel na tisoče mrtvih, če bo to storil," je povedal.

"Zdaj podpiram ljudi in revolucijo," dodaja. Gadafija je označil za trmastega človeka. "Ali bo naredil samomor ali pa bo ubit," ugiba Junis, ki se z Gadafijem pozna že od leta 1964.

"Če bo potrebno, bo Velika Britanija po svoje državljane poslala tudi vojaška letala," je povedal zunanji minister Velike Britanije William Hague.

Mrtvih že 640 ljudi
Libijske oblasti so sporočile, da je bilo v nemirih, ki v državi divjajo že deveti dan, ubitih 300 ljudi, in sicer 189 civilistov in 111 vojakov. 

 

Mednarodna federacija za človekove pravice pa je v Parizu sporočila, da je žrtev že 640.

Zaradi "genocida" Libijci mrzlično bežijo iz Libije. Samo v Tunizijo naj bi jih pribežalo več tisoč.

Gadafi izgubil oblast
Gadafi naj bi sicer izgubljal oblast nad državo. Več delov Libije nadzirajo uporniki, ki sodelujejo z vojsko. Tujci medtem še naprej množično zapuščajo državo. V rokah opozicije naj bi bil po navedbah tamkajšnjih prebivalcev že celoten vzhod države. V Tripoliju po mestu patruljirajo tuji plačanci, ki streljajo na "vse, kar se premika".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.