Svet
17 ogledov

Je bin Ladna izdal njegov št. 2?

barack obama, točka nič, 11.september, teroristični napad na New York, wtc, svet
1/24
Žurnal24 main
Prah okoli bin Ladnove smrti se še ni polegel, nastaja vse več zgodb: izdal ga je drugi človek Al Kaide, Obama dejansko ni gledal usmrtitve, morje, kjer so ga pokopali, postalo svetišče za skrajneže …

"Izdali so ga njegovi"
Savdski časnik Al Vatan ob sklicevanju na zanesljive vire trdi, da so Osamo bin Ladna Američanom izdali Egipčani znotraj Al Kaide, ki jih je vodil številka dve te teroristične mreže, Ajman Al Zavahiri.

Kot je znano, so ameriške obveščevalne službe do bin Ladna prišle, ker so sledile njegovemu kurirju. Ta naj bi vedel, da mu sledijo, in jih tako namerno pripeljal do bin Ladna. Časnik še piše, da naj bi ga znotraj Al Kaide poskušali zrušiti vse od leta 2004, ko je resneje zbolel.

Zakaj Geronimo?! Indijanska skupnost pa je od Bele hiše že zahtevala opravičilo, ker so operacijo poimenovali Geronimo. S takim tajnim imenom operacije naj bi se obnavljali stari stereotipi o Apačih.

Geronimo je legendarni vojščak iz plemena Apačev. Imel naj bi sposobnost hoditi, ne da bi puščal stopinje. Zaradi tega naj bi uspešno bežal pred vojaki okoli 10 let – ravno tako dolgo kot se je uspešno skrival bin Laden.

Indijanci opozarjajo, da je bil Geronimo heroj in ne terorist.

Obama se bo srečal z družinami
Ameriški predsednik Barack Obama, ki so mu za umor bin Ladna v zadnjih dneh veliko veljavo začeli pripisovati tudi njegovi najhujši nasprotniki, se je mudil na mestu, kjer sta nekdaj stala znamenita dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

Na točki nič je imel govor, srečal pa se je tudi z družinami žrtev, ki so umrle v terorističnih napadih Al Kaide 11. septembra 2001.

Obama je ob tej priložnosti povedal, da so dogodki v noči na ponedeljek posledica poguma vojakov in izjemnega dela obveščevalcev ter da so svetu in ZDA poslali sporočilo, "da ko rečejo, da ne bodo nikoli pozabili, to tudi mislijo". Obama bin Ladna ob tem ni neposredno omenjal. Je pa izrazil upanje, da bodo lahko tisti, ki so preživeli napade, sedaj našli nekaj utehe.

Akcije niso spremljali v živo
Čeprav so predvčerajšnjim objavili fotografije, kako Obama s svojimi sodelavci v živo spremlja likvidacijo bin Ladna, je direktor Cie Leon Panetta danes dejal, da akcije niso spremljali v živo.

"Predsednik in uradniki niso vedeli za vse, kar se dogaja v bin Ladnovem kompleksu. Okoli 25 minut niso imeli pojma o dogajanju," je dejal Panetta. Šele ko so zaslišali besedo "Geronimo", kakor se je imenovala operacija, so vedeli, da so bin Ladna ustrelili.

Ustreljen v prsni koš in čelo
Na dan so prišle še nekatere podrobnosti likvidacije bin Ladna. Prvi strel ga je zadel v prsni koš, drugi v glavo, tik nad levim očesom. Orožje je imel v bližini, iz poročila izhaja, da je hotel priti do njega.

V obleko, ki jo je nosil, je imel všitih okoli 500 evrov gotovine in dve telefonski kartici.

Mučenikovo morje
Bin Ladna so takoj po operaciji pokopali v Arabskem morju. Ameriška administracija je pojasnila, da so se za pogreb v morju odločili, ker niso želeli, da bi njegov grob postal sveti kraj muslimanskih skrajnežev. Abdal Hakim Murad iz univerze v Cambridgeu pa meni, da bi se jim ta načrt lahko izjalovil. Nekateri radikalni muslimani so Arabsko morje že preimenovali v "Mučenikovo morje", Murad pa meni, da so tudi s pokopom v morju ustvarili neke vrste svetišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.