Svet
11 ogledov

Je cepivo v resnici biološko orožje?

V Sloveniji se cepljenje proti ošpicam izvaja od leta 1968. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Pojavila so se ugibanja, da je nedavne smrti v Ukrajini povzročila nova bolezen, ki obolelim stopi pljuča, in da je cepivo proti gripi v resnici biološko orožje.

V Ukrajini je za novo gripo zbolelo že milijon ljudi, okoli 300 pa jih je že umrlo, se glasijo uradne trditve. Pojavile pa so se že tudi teorije zarote, ki trdijo malce drugače. Večina umrlih naj bi namreč podlegla novi bolezni, mutiranemu virusu H1N1. Žrtve naj bi izkrvavele skozi pljuča, ki so se segrela tudi do 55 stopinj Celzija in se tako dobesedno stopila.

Do konca oktobra naj bi bilo v Ukrajini po teh trditvah relativno malo obolelih, 31. oktobra pa so ljudje začeli poročati o nočnih preletih manjših letal, ki so škropila ozračje, takrat pa naj bi se začela sedanja epidemija.

Oblasti tako že pripravljajo vojaško oblast in načrtujejo prisilno cepljenje, tiste, ki ne pristanejo, pa bi kaznovale. Šole, kinematografi in podobni prostori, kjer se srečujejo večje skupine ljudi, so za tri tedne zaprli, omejen je tudi izhod iz države.

Cepivo ali smrt?
Izraelsko-ameriški mikrobiolog Joseph Moche je avgusta v radijski oddaji povedal, da farmacevtska družba Baxter v svojih laboratorijih v Ukrajini razvija biološko orožje, ki ga bodo uporabili v cepivih za H1N1 in s tem povzročili množično smrt ljudi.

Mocha so v spektakularni akciji aretirali, uradna razlaga pa se je glasila, da je grozil Beli hiši.

Skrajno nenavadno
Za mnenje smo povprašali tudi Franca Strleta s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. "To se mi zdi milo rečeno zelo nenavadno. Pljuča bi se stopila le, če bi bila v ognju. Ne znam si predstavljati notranje bolezni, ki bi lahko povzročila kaj takega," je dejal Strle.

Pri gripi sicer lahko pride do resne pljučnice, a je to redek pojav. Kot je pojasnil Strle, gripa običajno prizadene dihala, pri virusih ptičje gripe H1N1 in H5N1 pa bolezen napade tudi druge organe.

Na vprašanje, ali je možno, da je virus že mutiral, je Strle odgovoril, da tega še ne vemo. Virus gripe sicer lahko mutira, ampak zagotovo ne s takimi posledicami.

Da takšen mikroorganizem ne obstaja, so nam povedali tudi na Inštitutu za varovanje zdravja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.