Svet
15 ogledov

Je imel Breivik pomagače v tujini?

Breivik v avtomobilu. Reuters
Anders Behring Breivik je na doslej tretjem zaslišanju v sredo med drugim dejal, da je imel pri nabavi opreme, ki jo je potreboval za izvedbo svojih smrtonosnih napadov v Oslu in na otoku Utoya, pomoč iz tujine.

Več ni želel razkriti, dokler ne bodo izpolnjene njegove politične zahteve, je danes povedal Breivikov odvetnik Geir Lippestad. Kot je za dnevnik Verdens Gang pojasnil Lippestad, je 32-letni Norvežan praktično ves material, ki ga je uporabil v napadih, nabavil v tujini. Med načrtovanjem napadov je obiskal kakih 20 držav, na teh potovanjih pa je spoznaval ljudi in prišel do potrebne opreme.

Po besedah odvetnika je Breivik policistom dejal, da so mu številni ljudje v tujini "pomagali" nabaviti opremo, ni pa razkril, ali naj bi domnevni pomagači delili Breivikova skrajno desničarska stališča in ali so vedeli za njegove smrtonosne načrte.

Lippestad je sicer še povedal, da Breivik ne želi razkriti podrobnosti o pomoči iz tujine, dokler ne bodo izpolnjene njegove "ekstravagantne zahteve o revoluciji v družbi". Že na zaslišanju minuli petek je napadalec zahteval odstop norveške vlade in abdikacijo kralja.

Svoja napada, v katerih je 22. julija ubil skupno 77 ljudi, priznava, a zavrača krivdo zanju, saj da sta bila nujna kot del njegove vojne proti islamizaciji Evrope in večkulturnosti.

Komentarjev 1
  • Nota Lovesong 13:15 18.avgust 2011.

    Bombe ja, streljanja pa nikdar in nikoli(ni bilo). V Angleski verziji stateofterror.blogspot.com or stateofterror.wordpress.com NA ŽALOST JE NORVEŠKA KRALJEVINA Z SKORUMPIRANIM KRALJEM(Obamov sluga v Evropi ali resnica zakaj se je Norveška spremenila v enega najbolj umazanih medrasnih stranišč na svetu ...prikaži večtu in ne samo v Evropi)...kakor v Arizoni je šlo prav tako na Norveškem za takoimenovo "afterlife"(v drugem življenju) FLASH MOB bando katero je podkupila(kakor Gadafi v Libiji) sama kraljeva krona. To pomeni da so zveste privržence delavske stranke ministra Stoltenberga enastavno podkupili( privržencem delavske stranke in njihovim družinam je Norveška država izdala nove osebne dokumente in jih rasporedila po tujini kjer so jih čakale posesti plačane z državno gotovino pridobleno od naftne industrije - največ po Australiji). Breivik nikoli ni zagrešil streljanja je pa ravnal po navodilih države glede terorizma ali bombe(država ga je podučila in oskrbela z teroristično akcijo). Norveška po