Svet
14 ogledov

Je novice o Siriji priredil Asadov režim?

Sirija Reuters
Hekerji so napadli spletno stran tiskovne agencije Reuters in objavili več lažnih prispevkov o Siriji. Od tam sicer poročajo o novih spopadih, število žrtev pa se je julija močno povečalo.

"Reuters.com je bil tarča hekerskega napada," so sporočili iz tiskovne agencije. "Vdrli so na našo platformo z blogi in pod imenom več novinarjev Reutersa objavili več prispevkov."

V enem od prispevkov je bila navedena domnevna izjava vodje uporniške Svobodne sirske vojske Riada al Asada, češ da naj bi se njegove enote umikale iz mesta Alep na severu Sirije. Tam že več dni potekajo siloviti spopadi med uporniškimi silami in vojsko režima sirskega predsednika Bašarja al Asada.

V Reutersu so pojasnili, da se z Riadom al Asadom niso pogovarjali in da so izjavo izbrisali. Izjavo so zanikali tudi v Svobodni sirski vojski, kjer so prepričani, da za hekerskim napadom stoji režim Bašarja al Asada.

Nasilju ni videti konca

Doslej najbolj krvav je bil julij, ko je bilo ubitih 4239 ljudi oziroma več kot tisoč na teden. Velika večina, kar 3001 žrtev, je bilo civilistov.

Število žrtev je močno naraslo potem, ko so se okrepili boji v Damasku in v največjem mestu Alep, je povedal direktor Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahma.

V to statistiko ni vključenih več tisoč zapornikov, katerih usoda ostaja neznana, je še pojasnil Rahman.

Neodvisnih poročil o žrtvah sicer ni, da so ZN prenehali z beleženjem žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.