Svet
15 ogledov

Je peti glas zakrivil poljsko tragedijo?

Preiskava je prinesla nov dokaz, da je Lech Kaczynski oziroma nekdo blizu njega Žurnal24 main
Poljski preiskovalci, ki preiskujejo nesrečo predsedniškega letala pri ruskem Smolensku, imajo nov dokaz, da je na posadko tik pred tragedijo nekdo pritiskal, naj kljub megli pristane.

Na magnetogramu črne skrinjice se namreč le nekaj trenutkov pred nesrečo poleg štirih glasov posadke sliši še glas pete osebe, poroča poljski medij TVN24. Kaj govori neznanec, ni znano. Čeprav preiskovalci nočejo oziroma ne morejo pojasniti, komu glas pripada, se je znova okrepila teorija, da je pristanek na letališču Smolensk pred mesecem dni kljub gosti megli zahteval sam poljski predsednik Lech Kaczynski.

Brat dvojček pokojnega Lecha Kaczynskega Jaroslaw je danes napovedal, da bo kandidiral na nadomestnih predsedniških volitvah, ki so razpisane za naslednji mesec.

Kot je znano, je letalo strmoglavilo pred letališko stezo, v nesreči pa je umrlo 96 ljudi, v glavnem politični in vojaški vrh Poljske. Kontrolni stolp na letališču je letalu odsvetoval pristanek.

Kaczynski zahteval poslušnost
Leta 2008 je Kaczynski grozil nekemu pilotu predsednikovega letala, ki je zavrnil ukaz, naj nenapovedano pristane v Tbilisiju, ko je v Gruziji divjala vojna z Rusijo. Pilot se je nato znašel celo na sodišču.

Nekdanji šef poljske obveščevalne službe Gromoslav Czempinski je potrdil, da so VIP-potniki pogosto govorili s posadko. Vendar je izrazil začudenje, da se je v tem primeru to dogajalo neposredno pred načrtovanim pristankom, in to v zelo slabih vremenskih pogojih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.