Svet
16 ogledov

Je pilot storil samomor?

letalo Malaysian airlines EPA
Strokovnjaki za letalstvo razglabljajo o možnih vzrokih za izginotje malezijskega letala.

Še vedno ni znano, kaj se je zgodilo z letalom letalske družbe Malaysia Airlines, ki je v soboto ponoči izginilo z radarjev. Razbitin še niso našli, kar je podžgalo tiste, ki ljubijo teorije zarote.

O vzrokih za izginotje pa razpravljajo tudi strokovnjaki za letalstvo. Pokomentirali so različne teorije.

1. teorija: eksplozija na krovu
Boeing 777 je z radarjev izginil brez opozorila. Pilot ni sprožil nobenega alarma, kar bi lahko nakazovalo nepričakovano katastrofo. Teorijo o terorističnem napadu je podžgal tudi podatek, da so bile na krovu osebe z ukradenimi potnimi listi. Kot pravijo preiskovalci, preverjajo tudi možnost, da so letalo sestrelili.

Mnenje strokovnjakov: "Ne verjamem, da je izginotje povezano z letalom. Po mojem mnenju so možni trije scenariji: bomba na letalu, napad z raketo ali pa je nekdo pilota zaprl iz kabine in strmoglavil letalo," pravi Neil Hansford, predstojnik avstralske agencije, ki se ukvarja s svetovanjem letalskim družbam.

2. teorija: tehnične težave
Po podatkih letalske družbe je letalo, tik preden je izginilo, skrenilo z načrtovane poti. Je imel pilot težave s krmilom?

Mnenje strokovnjakov: "Zame sprememba poti pomeni, da se je letalo zaustavilo. To ne pomeni, da so ugasnili motorji. To pomeni, da je pilot izgubil pretok zraka nad krili in tako hitrost, ki jo potrebuje za letenje. V tem primeru bi zelo hitro strmoglavili," meni Mary Schiavo z ameriškega oddelka za prevoz in letalstvo. To se je zgodilo leta 2009, ko je zaradi izgube hitrosti v morje strmoglavilo letalo Air France.

3. teorija: razpad letala
Ker razbitin še vedno niso našli, so se pojavile špekulacije, da je letalo razpadlo v zraku.

Mnenje strokovnjakov: V preteklosti je že večkrat prišlo do razpada letal, novejša tehnologija, boljši materiali in redni pregledi pa so verjetnost za tovrstne napake močno zmanjšale. "To se je nazadnje zgodilo leta 2002 s kitajskim letalom, ki je uporabljalo tehnologijo, 20 let starejšo od tiste v boeingu 777."

4. teorija: ugrabitev
Ta teorija se je pojavila po tem, ko je v javnost prišla informacija, da naj bi malezijska vojska letalo, ki je skrenilo s poti, nekje opazila. Vsa letala so opremljena s komunikacijskimi sistemi, ki zapisujejo lokacijo in hitrost letala. Malezijska letalska družba podatkov o pogrešanem letalu še ni objavila.

Mnenje strokovnjakov: "Letalo je z radarjev izginilo v bližini vietnamske obale. Zakaj bi se obrnili?" se sprašuje strokovnjak Scott Hamilton. Postavlja se vprašanje, ali se je letalo obrnilo prostovoljno, zaradi tehničnih težav ali po ukazu ugrabiteljev. Strokovnjaki so to teorijo označili za malo verjetno. Tudi ugrabljeno letalo se radarjem ne more izogniti …

5. teorija: pilot je naredil samomor
Ameriška zveza za letalstvo pravi, da je le 0,5 odstotka letalskih nesreč povzročil samomor pilota.

Mnenje strokovnjakov: Strokovnjaki pravijo, da je ta teorija zelo verjetna. To bi lahko razložilo tudi dejstvo, da razbitin še niso našli. "Letalo ni konstruirano tako, da bi na vodi plavalo. Vrata bi prepuščala vodo, zato bi se potopilo," pravi Terence Fan z Univerze v Singapurju.

Komentarjev 6
  • ac-dc 16:56 13.marec 2014.

    To vse je posledica dejstva, da Chuck Noris ni bil vkrcan na let...

  • ac-dc 16:55 13.marec 2014.

    :):)...tega eni ne razumejo :)

  • mph 16:29 13.marec 2014.

    Ad 5., bedarija. Če seveda drži, da je šlo za pilota, ki je oboževal letenje in še posebaj 777, neprestano se je izobraževal in je bil priljubljen.