Svet
16 ogledov

Je Shakespeare kadil marihuano?

Nekaterim Britancem se ne sanja, kdo je bil Shakespeare! Žurnal24 main
Antropolog Francis Thackeray je prepričan, da je veliki William Shakespeare redno kadil marihuano, užival naj bi tudi kokain.

Thackeray, direktor inštituta za človeško evolucijo v Johannesburgu, je do svojih sklepov prišel na osnovi analize ostankov pip, ki so jih našli na vrtu angleškega dramatika. Na dveh so poleg sledi tobaka našli še sledi marihuane in kokaina.

Marihuana je bila v Shakespearovem času lahko dostopna, saj so jo uporabljali za izdelavo tkanin in vrvi. Poleg ostankov na vrtu se antropolog sklicuje tudi na aluzije iz Soneta 76 (noted weed).

Droga za navdih?
Shakespeare bi lahko ob kajenju marihuane dobival navdih za svoja svetovno znana dela. "Morda so ljudje v elizabetinskem obdobju le eksperimentirali z različnimi drogami, da bi videli, kaj deluje in kaj ne," je za National Geographic povedal Thackeray.

Zdaj znanstvenik poskuša dobiti dovoljenje za odkop Shakespearovih posmrtnih ostankov. Družinski grob bi le odprl, nato pa z laserjem posnel ostanke ter izdelal tridimenzionalne računalniške modele. Na podlagi analize zoba pa bi lahko potrdil ali ovrgel, ali je angleški dramatik res kadil marihuano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.