Svet
40 ogledov

Je to najnevarnejši hekerski napad vseh časov?

heker, pirat, piratstvo Shutterstock
Hekerski škandal s krajo zasebnih informacij o milijonih sedanjih in nekdanjih državnih uslužbencev ZDA je hujši, kot se je domnevalo.

Ameriški mediji poročajo, da so domnevno kitajski hekerji prišli do podatkov o 14 in ne le o štirih milijonih civilnih uslužbencev vlade, poleg tega pa naj bi ukradli tudi podatke o vojakih in obveščevalcih.

Šlo naj bi za ločena vdora v sistem kadrovske službe zvezne vlade. Podatke o civilnih uslužbencih so hekerji ukradli decembra lani. Kdaj točno pa so prišli do občutljivih podatkov o vojaških in obveščevalnih uslužbencih vlade, pa še ni jasno.

Kraja informacij o vojakih in obveščevalcih je posebej občutljiva, ker so računalniški vlomilci prišli do podatkov na standardnem obrazcu 86. To je obrazec, ki ga mora izpolniti vsak, ki dobi zeleno luč do posebej zavarovanih podatkov.

Na njem so osebna vprašanja o morebitnem uživanju mamil, alkohola, premoženju, dolgovih, spolni usmerjenosti, aretacijah, sorodnikih, prijateljih in tako naprej. Vlada želi s tem obrazcem preveriti kandidate za visoke položaje, da kasneje ni presenečenj in škandalov.

Posledice so lahko katastrofalne

Ameriški mediji poročajo, da je tudi vdor v podatke o civilnih uslužbencih vlade veliko večji, kot je vlada priznavala doslej. Hekerji naj bi pokradli podatke o 14 milijonih ljudeh, tja do leta 1980 nazaj.
V vladi je trenutno zaposlenih 2,6 milijona civilistov in to pomeni, da imajo hekerji sedaj tako obsežen zalogaj informacij o Američanih, kot jih ima ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) o ljudeh po vsem svetu. Posledice kraje podatkov za nacionalno varnost ZDA se ne da izmeriti, ampak nihče ne dvomi, da ne bodo resne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.