Svet
40963 ogledov

Je Vladimir Putin neprišteven?

Vladimir Putin Epa
Na vprašanje, ali misli, da je Putin neprišteven, je direktor Ameriške obveščevalne agencije Cia odgovoril, da je vse bolj izoliran in vse bolj trmast. "Zaradi tega še ni nor, a je s takšno osebo težko sodelovati," je dejal Burns. "Mislim, da je Putin trenutno jezen in frustriran in bo poskušal zmleti ukrajinsko vojsko brez upoštevanja civilnih žrtev," je še dejal.

V več ukrajinskih mestih so se danes zjutraj oglasile sirene, v Kijevu se slišijo eksplozije. Alarmi opozarjajo na morebitno nevarnost zračnih napadov in opozarjajo prebivalce, naj se zatečejo v bunkerje, če že niso tam. Dopisnica RTV Slovenija Karmen Švegel je zjutraj poročala, da je v Kijevu slišati eksplozije. Danes je znova napovedana evakuacija prebivalstva iz mest, ki jih oblega ruska vojska.

Pentagon je v torek sporočil, da ponudba Poljske glede predaje letal tipa mig-29 ZDA, da bi jih lahko nato uporabila ukrajinska vojska, ni sprejemljiva. Opozorili so, da tovrstna poteza predstavlja resne pomisleke za celotno zvezo Nato, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Vladimir Putin je Kijev nameraval zasesti v samo dveh dneh, je na Odboru za obveščevalne zadeve ameriškega predstavniškega doma opozoril vodja Ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns. "Bil je prepričan, da je posodobil svojo vojsko, ki je sposobna hitre, odločilne zmage za minimalno ceno. Uštel se je na vsakem koraku," je dejal Burns.

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia
Po njegovem bo ruski predsednik kljub vojaškim neuspehom in težavam v gospodarstvu,  ki so posledica mednarodnih sankcij, okrepil napad na Ukrajino, kar pomeni, da bo naslednjih 14 dni zelo "grdo." "Mislim, da je Putin zdaj jezen in razočaran. Verjetno bo podvojil svoje sile in poskušal zatreti ukrajinsko vojsko, ne da bi se oziral na civilne žrtve."

Na odboru so ocenili, da je v zadnjih 14-dneh umrlo od 2.000 do 4.000 ruskih vojakov. Po njihovem Rusija čuti posledice sankcij, vendar bi se položaj za Ukrajince lahko še poslabšal, saj bi lahko zalog hrane in vode v Kijevu zmanjkalo že v dveh tednih.

Burns je dejal, da on in analitiki Cie še ne vidijo, kako bi lahko Putin dosegel glavni cilj, to je zavzetje Kijeva in zamenjava predsednika Volodimirja Zelenskega s promoskovskim marionetnim vodstvom. 

Na vprašanje, ali misli, da je Putin neprišteven, je Burns odgovoril, da je vse bolj izoliran in vse bolj trmast. "Zaradi tega še ni nor, a je s takšno osebo težko sodelovati," je dejal Burns. "Mislim, da je Putin trenutno jezen in frustriran in bo poskušal zmleti ukrajinsko vojsko brez upoštevanja civilnih žrtev," je dejal.

Za Putina je to vojna, ki je ne sme izgubiti

vojna v Ukrajini, Harkov | Avtor: Profimedia vojna v Ukrajini, Harkov Profimedia
"Ocenjujemo, da se Putin počuti užaljenega, ker se mu Zahod ne uklanja dovolj. Zanj je to vojna, ki je ne sme izgubiti," je dejala nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti Avril Haines. Dodala je, da bo definicija zmage za Putina odvisna od cene, ki jo bo plačala Rusija.

Hainesova je še dejala, da je Putinova napoved o dvigu pripravljenost svojih jedrskih sil, "izjemno nenavadna". Po njenem vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja analitiki obveščevalnih služb niso opazili sprememb v jedrski drži Rusije - takšnih, ki bi presegale tiste, ki so bile zaznane med prejšnjimi mednarodnimi krizami.

Haines je sicer dejala, da kljub Putinovi napovedi o povišani pripravljenosti jedrskih sil niso opazili nobenih nenavadnih sprememb v njihovi pripravljenosti ali ravnanju.

 

 

Komentarjev 33
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 15:45 09.marec 2022.

    Putin je ravno toliko nor kot vsi ameriški predsedniki, ki so šli v popolnoma enaka vojaška posredovanja. V bistvu so bila NATO posredovanja precej bolj kruta do civilov kot je to praksa pri Putinu...Rusi so namreč še zeloooo daleč od ...prikaži večd 500 000 mrtvih otrok !! Zarukanci na to pač "pozabljate" ali pa imate te otroke v svoji primitivnosti za manj vredne..

  • Avatar F16
    F16 15:29 09.marec 2022.

    Ni nas strah. Naj bo še tri mandate, da bo poplačal vse kar mu gre in da mu bo narod sodil. In po navadi mu sodijo taki kot ti.

  • bljitva 14:57 09.marec 2022.

    itak da je neprišteven, ruska vojska pa očitno tudi precej nesposobna...